Националният съвет на БСП е възложил на Изпълнителното бюро да види какви са възможностите за наказание (партийно въздействие) срещу бившия председател на партията Корнелия Нинова и хората около нея за неспазване решенията на партията и за уронването на престижа й през последните седмици.

Това научи News.bg от присъстващи на червения форум, който се проведе днес и събра кворум от 99 души.

Идеята е на следващо заседание Нинова и въпросните лица да бъдат поканени.

По време на пленума на БСП е имало предложения и голяма подкрепа такова наказание да бъде наложено още на днешното заседание, но се е стигнало до съгласие все пак да им се даде възможност да бъдат изслушани преди да се вземе решение, за да се спази партийния устав.

Още докато течеше заседанието от новата ПР агенция, която подпомага дейността на част от депутатите около Нинова, съобщиха, че пленумът е започнал с регистрация на хора, които не са дори и членове на партията, списъците за регистрация са скрити, което означава че могат да бъдат дописван. Затова и се счита, че пленумът е нелегитимен и ще бъде поредният оспорван пред общопартийната контролна комисия и съдебните органи. Скандалът и грубият опит за фалшификация поставят пред сериозен риск участието на БСП в изборите. Действията на новото ръководство заплашват и партията от сериозно разцепление.

Обидени социалисти отиват на пленум без дневен ред

Обидени социалисти отиват на пленум без дневен ред

Столетницата се готви за голямо ляво обединение за предстоящите избори

Припомняме, след последните, отново предсрочни, парламентарни избори лидерът на БСП подаде оставка заради ниските изборни резултати на партията. Не секват обаче съмненията, че Нинова има амбиции отново към лидерския пост в партията при прекия избор, който трябва да се организира според устава. Междувременно временното ръководство на БСП до избора на нов лидер откровено скъса с част с политиките, провеждани до този момент и подаде ръка на редица отцепили се, напуснали или изгонени бивш партийци. Сред тях са и знакови имена на левицата в миналото като Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Първанов, Румен Петков, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов. 

Нинова: Отвориха се отвътре портите в БСП

Нинова: Отвориха се отвътре портите в БСП

Нинова отрече да е водила война с президента Румен Радев, а е пазила БСП

Също така от ПГ на БСП с вътрешнопартиен скандал бе изключен Калоян Методиев, сочен за протеже на Корнелия Нинова в левицата, който за първи път бе включен в листите на партията, но влезе и се закле в 50-то Народно събрание като независим депутат. Именно за да влезе той в Народното събрание, Корнелия Нинова избра да представлява Благоевградския регион, а не район в София, където също бе водач на листа

Разцеплението в партията се забеляза и в началото на август месец, когато Корнелия Нинова заведе отделно социалисти на Бузлуджа, без да присъства на ежегодното партийно събитие в края на юли месец, когато там бяха именно Георги Първанов, Мая Манолова и други представители на Левицата. 

Нинова отрича да блокира БСП - напротив спасява я с подписи

Нинова отрича да блокира БСП - напротив спасява я с подписи

Тя призовава сегашното ръководство да не се оправдават с името й