БСП повдигна въпроса за концесията на летище "София", която бе подписана миналото лято.

"Правителството на ГЕРБ направи изненада, която ще е скъпоструваща на българския народ. Миналата година правителството в МС подписа предварителен концесионен договор за летище "София", в който са ясно разписани задълженията на концесионера, 550 мнл. лв. без ДДС, а инвестициите за целия период да са около 600 млн.лв., като са определени концесионните такси - 32% от приходите", обясни проф. Румен Гечев на пресконференция в централата на БСП.

Договорът е подписан през юли в разгара на протестите и коронавируса, подчерта той.

По думите му правителството на Бойко Борисов поднася изненада: "Искат да приберат плащането по договора от 550 млн. лв. без ДДС и от багажника на джипката раздават парите преди изборите, да правят услуга - опростяване таксата на концесионера за 10 г.", обясни още той.

Преки ползи от 2 млрд. лв. внася концесията на летище "София", уверява Желязков

Преки ползи от 2 млрд. лв. внася концесията на летище "София", уверява Желязков

Транспортният министър е категоричен, че концесионерът не предлага освобождаване от плащанията, а само отлагане

Гечев попита риторично: "Как двете страни са предвидили, че коронавирусът ще се развива толкова дълго, че ще освободим за 10 г. таксите на концесионера?"

"Правителството е искало да сключи договор, за да плати тези 550 млн. лв., без да го интересува какво ще стане с инвестициите. Защото какви са разбивките и какво става, ако концесионерът си вземе шапката след 10 г. и напусне", каза още Румен Гечев и попита какво става с трети терминал на летището.

"Правителството на Борисов усвоява парите и оставя на следващия кабинет да решава не само икономически проблеми, а свързани и с националната сигурност", категоричен е той.

Гечев смята, че това е сериозна отстъпка за десетки милиони на концесионера. "И освен това те увещават, че ще увеличат концесионните такси и поставят под риск българския туризъм, тъй като ще се оскъпи износът на български фирми и ще се създаде допълнителна тежест върху българската икономика", добави той.

Социалистите отново захапаха концесията на летище „София“

Социалистите отново захапаха концесията на летище „София“

ГЕРБ залагат мини за следващите десет години

Румен Гечев попита още защо последните три седмици се сключва концесионен договор преди изборите и си отговори: "Защото най-вероятно са поели някакви ангажименти".

В заключение той поиска отговори от правителството на Бойко Борисов и министъра на транспорта Росен Желязков и попита дали с парите, дадени на концесионера, "ще се пълнят чекмеджета".

Припомняме, преди месец от БСП отново захапаха концесията на летище "София", като соцводачът запита дали Министерският съвет се опитва да отложи с десет години задълженията на концесионера.

След това транспортният министър отиде в парламента, за да успокои БСП за бъдещето на летището.

Желязков дойде в НС да успокоява БСП за бъдещето на летище „София“

Желязков дойде в НС да успокоява БСП за бъдещето на летище „София“

Ако прекратим договора, ще трябва държавата да тегли заеми

Идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" в началото на месец май 2018 г. тогавашният транспортен министър Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

След това през януари 2019 г. от БСП сезираха Европейската комисия за условията на концесията на летище "София".

В началото на тази година шефът на летище София подаде оставка, като мотивът затова бил личен.

ГЕРБ: Нова коалиция ДБ-БСП атакува сделката за летище София

ГЕРБ: Нова коалиция ДБ-БСП атакува сделката за летище София

Желязков ги пита, ако са следващото правителство, дали ще теглят дълг