Хората, които са благословени от Бога с дар и талант, трябва да бъдат истинските водачи и истинските будители. Това каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който заедно с интелектуалци в център-дясно почете паметта на именития български поет и революционер Пейо Яворов.

Трайков акцентира върху необходимостта от съвременни будители тук и сега. "Битката е вътре в нашия дом. Няма защо да оставяме алчната простащина да определя съдбата ни, а ние да се скриваме с горчива усмивка. Това е задачата за съвременните будители", заяви Трайчо Трайков.

По думите му сега двата милиона българи, напуснали пределите на родината ни, търсят своите будители. Той припомни и случая с побоя над председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. По думите му той бил бит само, защото на някой му се е досвидяла свободата на човешкото слово.

"Приятели, апелирам към вас, към всички талантливи хора - интелектуалци - не оставяйте народът ни да бъде оплетен в клоните на тези, които плетат кошници за гнили плодове", призова Трайчо Трайков.

Пред паметника на Пейо Яворов цветя поднесоха Радан Кънев, Найден Зеленогорски, Божидар Лукарски, Димитър Делчев, Настимир Ананиев, Екатерина Михайлова, бившите вече министри проф. Тодор Танев, Христо Иванов. Сред гостите на събитието бяха и журналистите Иво Инджев, Иво Беров, Александър Йорданов, както и изпълнителите на емблематични за българския преход песни - Богдана Карадочева, Васил Георгиев - Васко Кръпката и др.

В Деня на народните будители - 1-ви ноември, кандидат-президентската кампания продължава с инициатива в подкрепа на българските библиотеки. На щанд пред централата на СДС всеки, който иска, би могъл да дари книга за обновяване фондовете на българските библиотеки. Сред книгите на щанда бяха томовете "Богат - беден", "На западния фронт нищо ново", "Тютюн", "Богатството на народите".

Книгата на Ремарк бе дарена от кандидата за кмет на столичния район "Младост" Людмила Божилова.

Президент, който не се държи като обслужващ персонал на масата на преговорите с великите сили, си пожела дипломатът и поет Кирил Кадийски. В словото си той подчерта, че е крайно време интелектуалците да престанат да мълчат и да странят от обществения живот. По думите му именно това създавало онази благоприятна атмосфера, в която некадърните, корумпираните, алчните и полуграмотните успяват да се промъкнат във властта.

"Нашите предци са знаели много добре как да пробудят един заспал от векове народ. Днес тази длъжност е още по-необходима, защото този народ не трябва да бъде буден, а не трябва да му се позволява да заспи. Имам усещането, че този народ не си е доспал, имам усещането, че този народ не си е и доробувал", заяви Кадийски.