Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев заяви пред БНТ, че България не трябва да пропуска големите енегрийни проекти. По думите му страната ни не трябва да пропуска възможности, включително и азерския газ. Според Георгиев България има нужда от силна позиция по въпроса, така че "тръбата да продължи и към нас", допълни той.

Георгиев обсъди и визитата на премиера Борисов в Турция. По думите му Борисов е обещал да положи всички усилия, за да нормализира отношенията между ЕС и южната ни съседка. Стана ясно и че в хода на визитата на премиера в Турция били дадено много сигнали и били обсъдени ангажименти и гаранции и от двете страни, предвиждащи добросъседските отношения в духа на ползотворното партньорство и приятелството.

Борисов полага усилия за добрия тон между ЕС и Турция

Борисов полага усилия за добрия тон между ЕС и Турция

Европа е нашето семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед, каза Борисов

"Радостни сме, че Турция за пореден път ще продължи доброто ни сътрудничество в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката", заяви Георгиев и допълни, че Турция оценявала отношението на България по проблемните въпроси, касаещи южната ни съседка.

Георгиев коментира и това, че президентът Ердоган и премиерът Йълдъръм благодарили на Борисов за това, че България съдействала на Турция при опитите за държавен преврат там.

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти
Обновена

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти

Разбираме за това от турските медии

Пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариеха също коментира темата около опитите за държавен преврат в Турция. Според нея всички законови процедури около екстрадирането на турските граждани непосредствено след опита за преврат били спазени. На въпроса защо Гърция не върнала на Турция исканите военни, Захариева посочи, че това се решавало от всяка държава поотделно.

Захариева коментира и добрите отношения между премиера Борисов и президента на Турция Ердоган. По думите ѝ Борисов се чувал често с европейските ръководители, те му били приятели. Ердоган също бил приятел на Борисов, но едва ли се чували всяка седмица. "Отношенията на приятелство и честните отношения, независимо дали имат различия по някои въпроси, е важно", обясни Захариева и посочи, че премиерът често се чувал и с други лидери като канцлера на Германия Ангела Меркел.

Посрещнаха Борисов на син килим в Анкара

Посрещнаха Борисов на син килим в Анкара

Българският премиер към турската представителна рота: "Мархаба аскер"

Относно ролята на мост между Европа и Турция, която Борисов иска страната ни да играе за стоплянето на отношенията между Съюза и южната ни съседка, Захариева обясни, че турската делегация многократно е заявила желанието си за членство в ЕС. Въпреки това "пред Турция има доста време и път пред членството ѝ в ЕС", обясни външният министър.

Турция ни разграничила от ЕС, само ние сме подкрепили Ердоган

Турция ни разграничила от ЕС, само ние сме подкрепили Ердоган

Това обяви бившият ни консул в Одрин Георги Димов

Главните теми на разговорите и поетите ангажименти били свързани със спазването на европейското споразумение за мигрантите. "Турция трябва да успокои топката. Говорим за огромен брой бежанци. Трябва да има хуманитарна помощ и да се помага на Турция. ЕС трябва да бъде солидарен. По-добре тези хора да са по-близо до домовете си. Когато се успокоят нещата, да могат да се приберат", информира Захариева и допълни, че спрямо споразумението с ЕС Турция има ангажимент да пази външната граница на ЕС.