„Ще сгрешим ако тази кампания се превърне във вот „за" или „против" правителството, още повече „за" или " против" конкретна личност".

Това коментира българският президент Първанов по въпроса за течащата в момента предизборна кампания за евроизборите.

Георги Първанов е категоричен, че политиците у нас са виновни, че в България все още не се е състоял истинският европейски дебат.

Държавният ни глава даде съвместна пресконференция със словенския си колега Данило Тюрк, койте е на официално посещение у нас.

По думите на Тюрк, важно е в тази кампания да се открояват въпросите от вътрешната политика, както и тези от европейската.

„Не бива европейската кампания да се превърне в увертюра към националните избори", категоричен е той.
Според словенския държавен глава е необходимо да се разглеждат европейските теми като например защита на потребителите, търговията с лекарства, защита на околната среда.

Представителите на словенските медии проявиха особен интерес към деблокираните средства по предприсъединителните програми.
"Деблокирането на част от спрените средства е добра новина за българите, не само за правителството", обясни президентът Първанов.

Ще сгрешим ако тази кампания се превърне във вот „за" или „против" правителството, още повече „за" или" против" конкретна личност
                      Първанов

Той изтъкна, че споделя сдържаното удовлетворение, което са проявили някои представители на властта.
„Очевидно се оценяват усилията на правителството", смята президентът. Това очевидно е окуражаващ знак от ЕС, допълни той.

Според българския държавен глава властта има съзнанието, че предстои още много работа, за да могат европейските средства да бъдат използвани по най-добрия начин, особено в период на криза.

По повод дискусията със словенския си колега Първанов подчерта, че това са разговори и отношения не просто между съюзници, но и между приятели.

„Имаме много активни отношения на всички нива", допълни той. Големият потенциал е за развитието на икономическото сътрудничество, независимо от кризата, която също обсъдихме, подчерта българският президент.

По думите му, у нас ще бъде открито словенско посолство, а както и българо-словенско търговско представителство.

Двамата президенти са обсъдили енергийните проекти Южен поток и „Набуко". Това са проекти, които са в дневния ред и на двете страни, изтъкна президентът Първанов.

Данило Тюрк изтъкна, че Словения проявява голям интерес към проекта Южен поток. Заедно с него в България е и 56-членна икономическа делегация.

„Словения и България имат много причини за развитие на политическия диалог", заяви от своя страна и словенският държавен глава.

Той изтъкна, че и България и Словения са членки на НАТО и на ЕС. Според него са изключително важни политическите отношения между по-малките страни членки на общността.

„В Словения много ценим опита, който има България със съседните й страни", заяви Тюрк. „България има много голям опит със страните от черноморския регион и със страните от Изток. Искаме да опознаем този опит", допълни словенският президент.