От "Демократична България" не виждат в нито една от двете кандидатури - нито на Йорданка Фандъкова, нито на Мая Манолова носител на дълбинната промяна в модела на завладяване на страната.

На пресконференция в централата на партията съпредседателят на Обединението Христо Иванов посочи, че е очаквал една тежка кампания за местните избори, изпълнена с персонални и политически атаки. Той благодари на всички за подкрепата и поздрави за резултата местните избори както техния кандидат Борислав Игнатов, така и гражданската организация "Спаси София".

СДС зоват ДБ на обща битка с мимикрията на компартия

СДС зоват ДБ на обща битка с мимикрията на компартия

Манолова е дългогодишно острие на ретроградната соцпартия

Битката за промяната в София не е приключила и продължава в битката за балотажите. Всички кандидати на обединението се явяват с програма и целят да трансформират начина на управление на София. Нашата група в общинския съвет ще работи за това да наложи реална децентрализация в бюджета на столицата, обеща Христо Иванов.

На въпрос на News.bg дали все пак ще откликнат на разговорите, които поиска Фандъкова с десните партии, ген. Атанасов заяви, че ако получат такава покана, тя щяла да се обсъди, но политиците, които отиват на балотаж, трябва да се борят за гласовете на избирателите.

Ние не можем да си представим да заведем нашите избиратели като едно стадо някъде. Те сами преценят как могат да изразят своя вот, заяви от своя страна генерал Атанас Атанасов. Нека хората да изразят свободно своя вот за това как виждат промяната в Столична община, каза още той.

Фандъкова готова на разговори с десните за балотажа

Фандъкова готова на разговори с десните за балотажа

Според Фандъкова резултатите показали волята на софиянци

Генерал Атанасов призова избирателите на ДБ да не забравят, че има балотажи и за районни кметове и призова да получат подкрепата им.

Той не очаква и не планира някой да става главен архитект или кмет в Столична община, но очаква да работят заедно с гражданската организация.

По думите на Иванов няма работеща демокрация и развити общества без партии. За ДБ е важно да се наложи партията като трети полюс, но и като истинска дълбинна промяна в управлението.

Според него към настоящия момент резултатите от местните избори могат да бъдат окачествени като утвърждаване на резултатите на "Демократична България". "Има надграждане и разширяване. Постигнахме един добър резултат в София", доволен е Христо Иванов, според когото Обединението е направило силна местна кампания.

По думите му има още доста работа, тъй като в София има големи очаквания в София за една голяма промяна. За това от "Демократична България" смятат, че трябва да има промяна в модела на завладяване на страната.

"Очевидно имаме да учим уроци и предстои сериозен анализ на месните избори като изводи и корекции в работата си, защото ще работим за парламентарните избори след 18 месеца", заяви съпредседателят на движението.

Кандидатът на ДБ Борислав Игнатов няма да подкрепи нито кандидатурата на Мая Манолова, нито тази на Йорданка Фандъкова на балотажа, защото не споделят ценностите на Демократична България. По думите на Игнатов кампанията за местните избори го направила много по-силен, като той ще използва наученото в името на една по-добра Софи в работата си като общински съветник. Според него проблемите на София са дългогодишни и е време вече да бъдат решени.

Затова от ДБ призовават журналистите да им държат сметка дали изпълняват предизборната си програма.

От Обединението били готови да влязат в разговор със "Спаси София", но за тях било неприемливо да имат един общ кандидат. За това бившият правосъден министър ги призовава и моли да работят заедно в общинския съвет и да имат общи политики.