България си има премиер и той се справя със ситуацията. Това заяви в ефира на bTV съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов за протества на земеделците, който беше прекратен след двудневни разговори, завършили с подписване на меморандум с правителството.

"Даже, честно, се чудя дали имаше нужда парламентът да се намесва и дали не попречихме повече, отколкото помогнем", посочи той във връзка с решението на Народното събрание за отмяна на забраната за внос на зърно от Украйна непосредствено преди изтичането на срока за действието й. Иванов обясни решението на депутатите с опит да се даде парламентарна подкрепа за кабинета на фона създалия се хаос в следствие на дългата парламентарна и институционална криза в страната, войната в Украйна и други фактори.

"Искам да поздравя акад. Денков, кабинета, защото те се справиха в тази сложна ситуация. Нали виждате колко бързо от един секторен проблем нещата ескалираха до съмнения, твърдения, че става дума за някакъв опит да се свали правителството, за чужди намеси и т.н.? Това показва колко е сложен контекстът в който се случва всичко", коментира Христо Иванов. По думите му вече няма отделни проблеми и всичко ескалира много бързо, но това, че имаме правителство с премиер, който има способността да се справи със ситуацията с недоволството на земеделците, е нещо много важно, защото показва възможността на България да се справя с проблеми и да върви напред.

Петков оптимист за Шенген, похвали и Денков за зърнарите

Петков оптимист за Шенген, похвали и Денков за зърнарите

Реформата на службите трябва да продължи с големи стъпки, защото в момента не е започнала

Запитан в какво участват ДБ след коментарите на Бойко Борисов от последните два дни за коалицията на управляващото мнозинство, наричана също "некоалиция" и сглобка", както и за ролята на ДПС, Иванов посочи: "Участваме във възможното управление на страната, което да я приведе в управляемост след дълга криза, което да почне да решава проблеми. От такива секторни проблеми до структурни проблеми, които не са решавани с проблеми и които ще определят с десетилетия напред траекторията на страната."

Той посочи, че настоящото управление е възможното и то е толкова добро, колкото може да следва своите приоритети.

Според него е излишно да се коментира ролята в управлението на ДПС, които сами дефинирали ролята си и подкрепяли конкретни приоритети.

Христо Иванов коментира и оставката на лидера на ДСБ Атанас Атанасов като председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност. По думите му Атанасов е обсъждал реформата в службите с Бойко Борисов и е получил подкрепа за нея. Той усетил, че е време да даде много важен сигнал - за това дали ще се намери политическа воля да се модернизират българските служби, така че да има сигурност, че служат на страната. "В един момент, без един телефонен разговор, се оттегля тази подкрепа. Така не се прави", изтъкна Иванов. Той призова партиите да се върнат на масата за преговори и, ако ГЕРБ имат по-добра идея, да я предложат.

ГЕРБ предали ПП/ДБ за реформата в службите, но сглобката остава стабилна

ГЕРБ предали ПП/ДБ за реформата в службите, но сглобката остава стабилна

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще поеме председателството на комисията

По думите на съпредседателя на ДБ управлението на страната се трудно и сложно и е базирано на тежки компромиси. "Ежедневно се питаме дали си струва и дали работи. Като гледам Денков днес си струва. Като гледам оставката моя приятел Атанас Атанасов си казвам още много трябва да работим, защото тази оставка е много сериозен сигнал", заяви той.

Христо иванов каза още, че новата Конституция трябва да бъде приета до края на декември , ако не се случи нещо непредвидено.