България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика.
Tова увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си в Народното събрание.

Захариева беше повикана в НС по инициатива на "Обединени патриоти" по темата за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу преди изборите в Турция. Турският министър намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на закона за вероизповеданията. Думите му предизвикаха моментална реакция, включително и от страна на МВнР.

Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо

Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо

Направен е демарш относно думите на министъра

Захариева поясни, че демаршът, който е и направен, е най-острата реакция, която може да се направи.
По думите ѝ отмяната на посещението на Чавушоглу у нас е една от най-тежките отговори.

Според нея в зависимост от ситуацията в дипломацията се решава кой е най-добрият начин за реакция.

Захариева посочи, че изказването на Чавушоглу е неприемливо и се надява повече такива изказвания да няма за в бъдеще. По думите ѝ реакцията на Министерството на външните работи била достатъчно показателна.

"И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен, Чауошоглу подчерта, че думите му на се били приети правилно", заяви Захариева и обясни, че това е един вид извинение.

Турция иска да анексира български територии, предупреждава Джамбазки

Турция иска да анексира български територии, предупреждава Джамбазки

ВМРО настояват за твърдо извинение за изказването на Чавушоглу

"Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения", допълни тя.

По време на изслушването лидерът на НФСБ Валери Симеонов опонира, че както и да се тълкува това, думите на турския министър са намеса във вътрешните работи и нагъл опит за дискредитация на парламентаризма в България. На подобни прояви трябва да реагира безкомпромисно и да бъдат пресичани в зародиш, подчерта Симеонов.

Захариева му отвърна с потвърждение на тезата, че реакцията на Министерството на външните работи е била с доста тежки дипломатически мерки.

"На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали", посочи Захариева.

Борисов чака извинение заради думите на Чавушоглу за вероизповеданията

Борисов чака извинение заради думите на Чавушоглу за вероизповеданията

Лош сигнал и лошо възпитание…

Припомняме, промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедания нямаха просрочени задължения.

След обществено недоволство депутатите приеха, че дълговете няма да се опрощават, а ще се отлагат.

В деня, когато бяха приети окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската държава ще отложипогасяването на задълженията, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало намеса от Турция.

От Анкара искали да бъдат опростени дълговете на Мюфтийството, които са около 8 млн. лева. Запознати уверяваха, че от наеми на имоти Мюфтийството получава около 30 млн. лева годишно.

Информацията за намеса в българската вътрешна политика стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Междувременно стана ясно, че от партия ДОСТ са започнали "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Това стана причина за проверка, поискана от главния прокурор Сотир Цацаров дали подписката съответства на Конституцията.

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Влияние върху нас не е имало, дори и опити не е имало, увери Карадайъ