"Демократична България" определя като безпрецедентна намесата на Русия във вътрешните работи на държавата. 

По думите им менторският тон на Кремъл е недопустим за международни отношения, затова считат, че българските власти се намират действително под натиск от страна на Путин и неговото правителство.

От "Демократична България" призовават премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да обсъдят грубата намеса на Русия във вътрешните работи на България и в нейната съдебна система и да поискат извинение от президента Путин.

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Отличието е признание за Малинов, отчитат в Русия

Борисов и Радев са длъжни да отменят поканата към руския държавен глава да посети страната ни. Време е Русия да разбере, че България е суверенна държава и като такава е член на Европейския съюз и НАТО, а не е част от "руския свят" или "Руската федерация", пишат в позицията си от "Демократична България".

В тази връзка те настояват Борисов и Радев да защитят честта и достойнството на България.

Те припомнят, че България е дала коридор на руски военни самолети, натоварени с оборудване за Сърбия с разрешение на българското правителство, в Москва лично от Путин, е награден с орден Николай Малинов, който лично българският министър-прадседател Борисов е обвинил в шпионаж в полза на Кремъл.

Путин награди Николай Малинов

Путин награди Николай Малинов

Наградата бе връчена в Деня на народното единство на Русия

Веднага след това говорителят Дмитрий Песков обявил, че Русия счита България като част от "руския свят", а защо не и като част от "руската федерация", като не случайно денят на връчване на наградата на Малинов съвпаднал с празниците на "Денят на руската нация".

Те допълват още, че в свое изявление Малинов пък споделил, че Путин, на когото се оплакал от обвиненията срещу себе си, го посъветвал да има търпение, защото българските власти се намирали под "сериозен натиск".

Разрешили на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Разрешили на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Постъпил е сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет

Припомняме, навръх 9 септември 2019 г. електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. Според тях е предвиждано изграждане на икономическа мощ като от януари до март 2015 имало договорка да бъдат прехвърлени активите на "Виваком", Дунарит - Русе и "Авионамс" - Пловдив (бивш ТЕРЕМ "Георги Бенковски"), както и на TV7 и на ББТ.

Николай Малинов доволен от срещата си с Путин

Николай Малинов доволен от срещата си с Путин

Срещнал се е и с Леонид Решетников