Депутатите приеха на второ четене Законопроекта за железопътния транспорт. Отделни текстове от законопроекта предвиждат задълженията за разследване на произшествия и инциденти, изпълнявани досега от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (национален орган за безопасност), да се възлагат на управителя на железопътна инфраструктура и железопътните предприятия в съответствие с изискванията на европейска директива относно основните елементи на Системите за управление на безопасността на управителя на инфраструктурата на железопътните предприятия.

Разследването на произшествия и инциденти се осъществява от управителя на железопътната инфраструктура и/или железопътните предприятия по процедури за разследване, включени в техните системи за управление на безопасността, пише в закона.

Със законопроекта се разграничават задълженията на отделните заинтересовани страни и се транспонира разписаното в директивата изискване основните елементи на системите за управление на безопасността на железопътните предприятия и управителите на инфраструктури да включват процедури, които да гарантират, че произшествията, инцидентите, ситуациите, близки до инциденти, и другите опасни събития се докладват, разследват, анализират и се вземат необходимите превантивни мерки.

Арестуваха мъж, откраднал релси от ж.п. път

Арестуваха мъж, откраднал релси от ж.п. път

Задигнал скрепителен материал при прелеза на казанлъшкото село Ръжена

В документа пише, че се създава и правно основание за налагането на санкции при неизпълнение на задълженията от железопътните предприятия и управителя на инфраструктурата за разследване на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти.

Друга група промени са свързани с осъществяване на дейностите по дезинфекция на влизащите в страната подвижни железопътни състави, като се предлага прецизиране на дефиницията за "обслужващо съоръжение" и промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, където тази дейност е регламентирана.

Постоянен арест за 23-годишен, крал части от ж.п. път

Постоянен арест за 23-годишен, крал части от ж.п. път

Осъждан е 6 пъти

Понастоящем дезинфекцията на превозни средства е регламентирана в Закона за ветеринарномедицинската дейност, където е дадена общата правна уредба на дейността за дезинфекция на превозните средства, влизащи в страната.

Дейността за дезинфекция на подвижни железопътни състави от своя страна изисква специфични съоръжения, които се разполагат на железния път. Към настоящия момент такива съоръжения се експлоатират и управляват от управителя на железопътната инфраструктура и от железопътните предприятия.

11 души откраднали проводник за над 50 хил. лв. от ж.п. линия

11 души откраднали проводник за над 50 хил. лв. от ж.п. линия

Отнети са 885 метра проводник

Това изисква да бъде допълнен и Законът за ветеринарномедицинската дейност, като се предлага на законово ниво да бъдат регламентирани субектите, които да имат право да извършват дейността по дезинфекция на подвижните железопътни състави, пише в мотивите на проектозакона.

Друга група промени в Закона за железопътния транспорт са свързани с реализацията на проекти за изграждане и/или разширение на обществената транспортна инфраструктура. Прецизира се начинът на предоставяне на имущество - държавна собственост, за управление на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Машинист опроверга, че работното време в БДЖ започва от дома

Машинист опроверга, че работното време в БДЖ започва от дома

Емил Димитров-Ревизоро: Фиксират се върху човека, а не върху проблема

Вносителите заявиха, че аналогична регламентация съществува в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България, където е разписано, че държавата предоставя на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" имущество - публична и частна държавна собственост, определено с решение на Министерския съвет, за изпълнение на предмета му на дейност.