Депутатите подхванаха изборните правила на второ четене в пленарна зала и приеха текстове, с които отменят машинното гласуване, но само за местните избори - такива каквито предстоят след няколко месеца - на 27 октомври.

За останалите видове избори - президентски, парламентарни и европейски - обаче остават. Това стана след вчерашното предложение на ГЕРБ в правна комисия. Първоначалното предложение на ГЕРБ за промени беше машинното гласуване да бъде отменено както за местните, така и за парламентарните - двата вида избори, които предстоят по график да се произведат в България.

ГЕРБ с половин крачка назад – пускат машини на парламентарните избори

ГЕРБ с половин крачка назад – пускат машини на парламентарните избори

Ревизоро знае кой ще е кмет на София при машинно гласуване

ГЕРБ подадоха ръка към опозицията, за да намерят решение за машинното гласуване. Поканата за помирение дойде от Даниела Дариткова. Трябва да се учим от грешките си, изтъкна тя. Партията й отчела редица дефекти в машинното гласуване.

Дариткова настоя за честна игра на предстоящите избори.

За Георги Свиленски от БСП подадената от ГЕРБ ръка била плаха. Не сте последователни, критикува той.

Ваша основна цел е служебна победа, заподозря и съпартиецът му Драгомир Стойнев. Вие в момента преразпределяте властта, обвини той, който е убеден, че машинното гласуване е необходимо на страната. Срамно, по мнението му, било да се гледат чувалите по изборите и затова трябвало да се чуе гласът на суверена.

След дискусия депутатите от мнозинството надделяха и частично бе отменено машинното гласуване. 

Припомняме, първоначално от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс, с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението се подкрепя и от "Воля". Като аргумент за това бяха изложени сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена, която бе изтъкната и в доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент от 60 лв. на машинен глас.

На предложението се противопоставиха от БСП и ДПС.

Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента, както и редица организации като ИСИ, "Прозрачност без граници" и др. Както и омбудсманът Мая Манолова. Президентът Румен Радев също се изказа критично спрямо намерението на законотворците.

Демокрацията и свободният вот нямат цена, натърти Румен Радев

Демокрацията и свободният вот нямат цена, натърти Румен Радев

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията