Депутатите се отказаха от партийните субсидии до края на извънредното положение. Това стана с приемането на второ четене на промени в извънредния закон, внесени от управляващите. Само един депутат гласува въздържал се, всички останали в комисията бяха "за".

От 13 март, когато бе въведено извънредното положение до неговия край, партиите няма да получават субсидия от държавата за осъществяване на своята политическа дейност.

По този начин всичките политически субекти трябва да проявяват своят солидарност към българските граждани и да подпомогнат с каквото могат, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия
Обновена

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия

Депутатите прегласуваха прегласуването, ДПС се ядосаха и напуснаха залата

Припомняме, през лятото на миналата година бе орязана партийната субсидия на един лев. Идеята беше на ГЕРБ, а най-яростно се съпротивляваше левицата, която обаче се закани, че ще оцелее въпреки орязаната държавна подкрепа.

ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

Това бе променено обаче по време на гласуването на Бюджет 2020, когато партийната субсидия бе върната на ниво от 8 лв. глас. По-късно премиерът Борисов направи признание, че ако не се е съгласил на това, бюджетът на държавата не би могъл да мине.