С депутатска караница заради по-скъпия ток започна пленарното заседание в НС.
Началото постави лидерът на Атака Волен Сидеров. Той обясни, че негови близки и познати непрекъснато го питали защо е поскъпнал тока. Той покани председателя на НС Цецка Цачева на протеста на националистите, започнал в 10:00 пред Министерски съвет и да се изкаже там като гражданка на страната.

Вие там ще изразите своето гражданско мнение, естествено накрая пак ще ви бъде наложено да гласувате каквото трябва, но поне ще ви олекне за малко, поне за 1-2 часа ще ви олекне, ще кажете какво мислите точно под прозорците на МС, подчерта атакистът.

"Няма да ви каня в Белене, г-жо председател, не се притеснявайте." С тези думи и социалистът Румен Овчаров се включи в закачките с Цачева. В чест на 4-тата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13%, заяви той.

Червеният депутат не приема обвиненията, че за скъпия ток са виновни предходни управления. "3 години спахте и се хвалехте колко сте компетентни и сега стоварихте отговорността за съня си на тройната коалиция", подчерта Румен Овчаров. 4 година калпавите сценаристи на ГЕРБ повтарят едно и също бездарно представление - „всички преди нас са виновни", коментира той.

Бумът на фотоволтаичните централи, по думите му, е започнал през 2010 и 2011. Цената на тока не е природно бедствие или резултат от световната криза, тя е продукт на енергийната политика на ГЕРБ, смята депутатът от БСП.

"Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала. Бойко Борисов пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока", заяви още Румен Овчаров. Той заподозря, че увеличението на тока е наредено на ДКЕВР в последния момент от енергийния министър Делян Добрев.

Овчаров обвини управляващите, че са виновни за задлъжнялото състояние на НЕК с над 2 милиарда лева. Той изненада управляващите с една новиниа - НЕК трябва да връща 300 милиона лева, отпуснати й от кабинета "Станишев" за закупуване на оборудване за АЕЦ Белене.

След като правителството на Борисов се отказва от проекта НЕК трябва да ги върне в държавната хазна. Ако не, то това ще се счита за неправомерна държавна помощ според европейските правила и ЕК ще ни глоби в двоен размер или с 600 милиона лева.

Според Овчаров грубата сметка показва, че "авантюрата АЕЦ Белене" ще струва на НЕК близо 3 милиарда лева. Той се обърна към потребителите: "Честита нова цена на тока, българи. Дано имате пари да си плащате новите сметки за ток и парно". Дано Бог опази българите и България от енергийната ви политика, допълни червеният депутат.

Управляващите от ГЕРБ реагираха веднага. "Отново днес сме свидетели на такава наглост", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ. "Проявявате и някаква набожност, споменавате Бог, вие, безбожниците, които забранявахте на хората да ходят на църква", допълни той.

Искам да ви кажа само, че тези, които се обаждат сега, тук от тази трибуна, ни казваха да внимаваме, че ние прогонваме важни стратегически инвеститори на България, когато ставаше дума за промяната миналата година на този закон, заяви още Велчев.

Той изтъкна, че мнозинството заварило подписани договори за 1800 мегавата от фотоволтаици. Имате наглостта да станете и да кажете, че ние сме причината за повишаване на тока. Вашата наглост няма граници, г-н Овчаров, обърна се Красимир Велчев към бившия енергиен министър.

Ако вашето правителство през 2007, 2008 и 2009 г. беше се престрашило да сложи един подпис, сега нямаше да обикаляте България и да събирате подписи в подкрепа за АЕЦ Белене, коментира и Цвета Караянчева, повтаряйки тезата на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно и там има нещо нередно, от което сте се притеснявали, а сега го развявате като байряк, допълни тя.

Ако 1,5 милиард лева бяха отишли за енергийна ефективност, а не за АЕЦ Белене, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани.Това заяви и Мартин Димитров от СДС. Отговорността на ГЕРБ е, че късно спряха Белене, допълни той.

Според него по време на Тройната коалиция е имало хаос във ВЕИ проектите. Нашите усилия трябва да отидат в енергийната ефективност, да помислим какво може да се прави оттук нататък и да предложим решение на хората, смята синият депутат.