Знаем кой ще е победител, но не знаем кой ще управлява - така коментира ситуацията в студиото на Нова телевизия социологът от "Тренд" Димитър Ганев. Двете тенденции - ерозията на ГЕРБ и лекия ръст на ИТН може и да се обърнат, тъй като разликата между тях е в рамките на статистическата грешка. Последните седмици и дори дни ще са решаващи, така както стана и на предишните избори, когато 20% от целия избирателен корпус реши да гласува в последните три дни.

Най-силният фактор ще е избирателната активност, като при по-висока активност в сравнение с предишните избори (от порядъка на 56-58%) може да се очаквам победа на ИТН, тъй като партията на Слави Трифонов разполага с електорална периферия. При избирателна активност от 50% - ще се види паритет, а при активност под 50% може да се очаква победа на ГЕРБ, тъй като партията на Бойко Борисов е с мобилизиран електорат.

Третото място на БСП изглежда сигурно, тъй като дистанцията й с втория и четвъртия е сериозна и трудно може да бъде преодоляна.

1,5% преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

1,5% преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

"Тренд" очаква 6+1 формации в следващото Народно събрание

Затова и другата интрига - за четвъртото място е интересната. И двете партии - "Демократична България" и ДПС разполагат с ресурс в чужбина. Очакванията на Ганев са този резултат да се реши именно там, но каква ще е мобилизацията в чужбина не може да се прецени, тъй като социолозите не правят проучвания извън границите на България.

Димитър Ганев накратко коментира и апокалиптичните прогнози на ВМРО за вота от Турция. Социологът не само не смята, че може да се постигне такава активност и не трябва тежестта на вота в чужбина да се хиперболизира. Те не решават вота за парламент, обясни Ганев и посочи мандатите - 5 или 6 на брой.

анкета

И пак – за кого ще гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/ СДС 32.0%

Има такъв народ 14.3%

БСП за България 11.7%

ДПС 1.6%

Демократична България 16.7%

Изправи се! Мутри вън 5.0%

Българските патриоти 4.5%

Възраждане 4.8%

Българско лято 2.5%

Други 7.0%

Останалите партии не променят нищо драстично спрямо изборите на 4 април и все още не се знае дали Българските патриоти (ВМРО, НФСБ и Воля) ще преминат бариерата от 4%. Дори и да я преминат няма да променят нищо драстично в картината на Българския парламент. Наличието на парламентарна група на Българските патриоти просто ще намали тежестта на т.нар. протестни партии.

От друга страна, според Димитър Ганев, самите протестни партии нямат потенциала да пораснат с още 30 мандата, така че да разполагат с мнозинство. Винаги ще трябва да има и четвърти, който да подкрепя едно тяхно правителство.

“Галъп”: “Има такъв народ” и ГЕРБ с равни шансове на изборите

“Галъп”: “Има такъв народ” и ГЕРБ с равни шансове на изборите

БСП отново трети на изборите