Със сигурност имаме балотаж. Второто сигурно нещо е кой участва в балотажа - всичко останало не е сигурно.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира изборните резултати. Той припомни, че не вярва в "крепостния вот", изразяващ се в това, че някой партиен лидер ще призове членове и симпатизанти - това не е гаранция как те ще гласуват.

"Позицията, която всяка политическа сила заема сега - е изключително важна за това къде и как се позиционира", коментира още той. По думите му разделителните линии в тези избори са ясни - геополитическата ориентация на страната и развитието на икономиката.

"Считам, че това е ключовото, което ще реши резултатите от втория тур", коментира Дончев. Той изтъкна, че министър-председателят е казал не веднъж, ако на тези избори няма победа като морален жест е редно да се подаде оставка, въпреки че това не са парламентарни избори.

"Политиката освен процедура, освен аритметика трябва да има и морал. Така че ако в крайна сметка резултатът не е добър, това подлежи на разнопосочно тълкуване, друг морален ход няма", категоричен бе Дончев.

Вицепремиерът не изключи извънредни предсрочни парламентарни избори от анализа на изборните резултати. По думите му нямало нищо опасно в демократичните процедури и демокрацията не може да се предозира, за разлика от антибиотика.