Кабинетът Борисов 3 действа на принципа проба - грешка по темата за партийната субсидия, смятат в ДПС.

Нашата позиция за партийната субсидия винаги е била категорична, този размер, който беше от порядъка на 11 лева беше сравнително достатъчен за поддържане на добра партийна дейност и от малките, и от средни политически формации. Това заяви за News.bg депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов за разпореденото от премиера Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов да направи разчет колко точно пари са нужни на една партия да осъществява нормална партийна дейност.

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

Според Мустафа Карадайъ те са се договорили, за да мине предложението на социалистите в зала

Това е поредното явление, което виждаме в българската действителност не само в последните години - кабинетът Борисов в момента показва това явление като проба -грешка, смята Ибрямов. Видяхме задкулисието, видяхме разбирателството, което беше потвърдено и от думите на премиера Борисов, когато каза: "Да, ние се съгласихме на тази субсидия от 8 лева, защото трябваше да мине бюджетът", припомни Ибрямов. Няма как БСП и ГЕРБ да ни накарат да повярваме, ще няма разбирателство между тях, отсече той.

Този размер на субсидията, по мнението му, удовлетворява само двете големи партии. ДПС очаква да види какви ще са разчетите на финансовото министерство. Със сигурност ще участваме в този дебат, каза Ибрямов. По мнението му двете големи партии - БСП и ГЕРБ - провокират обаче недоверие в обществото, че едва ли не се играят някакви скрити игри.

Борисов е големият губещ от вота за субсидиите според Цонев

Борисов е големият губещ от вота за субсидиите според Цонев

Валери Симеонов бил кумът посредник на разговорите между ГЕРБ и БСП

Трябва да има ясно, категорично финансиране за политическите партии, категоричен бе народният представител. Според него и сега има ясно разписани правила за какво да се харчат парите от субсидията. Припомняме, премиерът настоя за такива правила, за да не си правят партиите телевизии с държавните средства.

Има точни и ясни правила в Закона за политическите партии за какво трябва да се използват средствата от политическата субсидия, обясни Джейхан Ибрямов. Той настоя премиерът да е по-категоричен като казва за партиите с медии и да ги посочи. За народният представител всичко това било игра на думи. Партията очаква предложенията на властта, но за него всичко и това пак щяло да е "проба-грешка".

Припомняме, на 4 юли депутатите решиха окончателно партийната субсидия да стане 1 лев. Въпреки че дори и на анонсирания коалиционен съвет от Борисов съгласие не бе постигнато. На субсидия от 1 лев най-яростно се противопоставиха от левицата, които сезираха Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България.

Припомняме, на 5 декември при гласуването на бюджета за следващата 2020 г. парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа. Това практически означаваше, че субсидията става 0 лева. Последното, но и оспорено гласуване в парламента постигна обрат по темата и партийните субсидии отново бяха заложени за 8 лева на действителен глас.

Румен Радев: Намаляването на субсидиите задушава опозицията преди изборите

Румен Радев: Намаляването на субсидиите задушава опозицията преди изборите

Управляващите партии нямат нужда от субсидия