Връщането на номинацията за главен прокурор от президента Румен Радев не е прецедент. Това заяви пред БНТ евродепутатът Емил Радев.

Припомняме, снощи президентът Румен Радев върна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. При обявяване на решението си държавният глава каза: "изборът на Иван Гешев засяга всички граждани. Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или отхвърлям избора на главен прокурор". 

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура

Президентът припомни, че иска истинско състезание с няколко кандидати. Издигането на един единствен кандидат ни лишава от тази състезателност.

По думите на евродепутата Емил Радев президентът трудно се поддава на натиск, той сам трябва да заяви мотивите си.

Евродепутатът Илхан Кючук отказа да даде ясно становище за върнатата номинация. Той каза, че въпросът с избора на главен прокурор е от компетенциите на институциите. "Със сигурност България ще има своя главен прокурор, извън обхвата на моето знание е", каза той в отговор на въпрос за своята позиция по този казус. 

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

За отмяната на мониторинга върху българската съдебна система - становището на Еврокомисията е да отпадне годишния евродоклад по механизма за сътрудничество и проверка и двамата евродепутати бяха категорични, че това е добър резултат.

Припомняме, че Механизмът за сътрудничество и проверка бе въведен при присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. като преходна мярка за продължаващи реформи в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност.

До 2017 година докладите излизаха на всеки шест месеца, а след това веднъж годишно. Отпадането на механизма беше едно от нещата, които председателят Юнкер обеща да се случи в рамките на неговия мандат. 

Иванов призова Борисов да не търгува по втория начин мониторинга в правосъдието

Иванов призова Борисов да не търгува по втория начин мониторинга в правосъдието

Пазарлъкът е част от политиката, но проблемът е, че няма работещо правосъдие

Всички важни външнополитически теми трябва да са приоритет, каза Радев и припомни, че се предвижда следващ механизъм, който цели да наблюдава върховенството на правото.

По думите на Емил Радев България изпълни всички цели по евродокладите, 12 г. продължи механизма, страната ни е на коренно различно ниво от 2006 г.

Направихме нужните реформи, получихме подкрепа от всички сили в ЕП. Във всички държави като погледнем докладите на ОЛАФ има проблем с изразходване на европари. В евродоклада имаше препоръки за свободата на медиите, това не са елементи от механизма. Свършили сме си нашата работа, за разлика от Румъния, за която механизмът остава, каза Емил Радев.

Румъния даде назад в реформите, което не играе добра роля.

Според Илхан Кючук ЕК с новите мерки за наблюдение на всички страни от ЕС ще сигнализира по-рано за случващото се, ще има всеобхватно наблюдение. 

Нов механизъм следи дали борим корупцията

Нов механизъм следи дали борим корупцията

Той ще се осъщестява чрез Съвет за координация и сътрудничество

Колегата му Емил Радев каза, че с новите изисквания ЕП прие да има и санкции за страните, които не изпълняват правилата. Виждаме нежеланието на част от държавите-членки да се въведе такъв механизъм, обикновено част от тях ни дават напътствия за реформите в съдебната система. ЕК спря този доклад. Искаме да видим проблемите в цяла Европа - не само в България и Румъния, а във всички страни. И за борба с корупцията, и за върховенство на закона - да не се сочат само България и Румъния, а проблемите във всички страни.

Със свалянето на евродоклада сме крачка напред за Шенген. Не може да се обвързва механизма със Шенген. България да заеме мястото си, което й се полагаше още преди 7 г., каза Радев.

За Илхан Кючук Шенген е политически въпрос. Те имат железния аргумент, че Европа се е освободила от крайния национализъм, а ние пуснахме националистите през парадния вход, каза той визирайки управляващата коалиция между ГЕРБ и патриотите.

Шенген е въпрос на доверие, ние трябва да спечелим доверието, призна Кючук. 

Нови 3 млн. лв. отиват в МВР за неотложни проекти, свързани с Шенген

Нови 3 млн. лв. отиват в МВР за неотложни проекти, свързани с Шенген

Допълнителните средства към МВР не спират да валят

Според Емил Радев без аргументи и на политическо основание България е извън Шенген. Шенген съществува благодарение на това, че се пазят външните европейски граници.

И Кючук, и Радев бяха категорични, че България ясно изрази позицията си за интеграция на Западните Балкани и това ще засили стабилността в региона.