Превръщаме се в страна, която се занимава с един единствен проблем и това е Северна Македония. Това заяви пред медиите евродепутатът Илхан Кючюк преди конференция за бъдещето на Европа. Спираме развитието на региона, обясни той като поясни, че това не работи за имиджа на страната ни.

На въпрос на News.bg оказва ли ЕС натиск върху страната ни да пуснем Северна Македония в ЕС, евродепутатът отговори: "Ако има натиск, той е легитимен, защото ние сме част от ЕС. Когато се разговаря за политиката за разширяване и в частност за Северна Македония, българският министър-председател или българския външен министър са част от този процес. Натискът не е външен върху нас. Има очаквания и тези очаквания не са променени- България да даде зелена светлина. Това очакване и тези позиции на европейките институции се утвърждават заедно с българската национална позиция, която е представяна в съответните формати". Гоце Делчев не трябва да бъде интернационализиран, по мнението на Кючюк.

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Натискат за отваряне на преговорите и на Албания, и на РСМ

Според него България и Северна Македония трябва да потърсят дипломатически и политически ресурси, които са останали, за да разрешат проблемите в рамките на разговорите между София и Скопие. ЕК може да даде достатъчно гаранции за човешките права и свободи, каза българският представител в ЕП. С позицията си нашата страна може само да си навреди.

Историческите въпроси са много болезнени за Европа и тя не иска да ги отваря, отваряйки един исторически въпрос между две страни, тя отваря кутията на Пандора и това не е желателно на Европа, каза още Илхан Кючюк.

Той подчерта, че едно е да се вкарат българите в македонската конституцията, съвсем друг е въпросът за функционалната им интеграция. Европа се развива и тя се развива благодарение на кризите, коментира евродепутатът темата на днешната среща, която ще очертае пътя на общността.

По време на финансовата криза ЕС е бил единен, по думите му. По време на миграционната - не толкова, както изтъкна Кючюк. Време е обаче за реформа на ЕС, категоричен е той. По думите му общността трябва да е геополитически фактор, но и да отговаря на очакванията на собствените си граждани. По-ефективно и бързо трябва да се вземат решенията, според него.

Спас Ташев: Ако вдигнем ветото над РСМ, вкарваме тоталитарната практика в ЕС

Спас Ташев: Ако вдигнем ветото над РСМ, вкарваме тоталитарната практика в ЕС

Кирил Петков се оказа неподготвен, само доброто желание не е достатъчно

Припомняме, последното посещение на комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи миналата седмица в България завърши с констатация, че се работи по взаимно приемливо решение за започване през юни на преговори с РСМ и Албания за членство в ЕС.

Същевременно се засилват спекулациите за оказван натиск от страна на западните страни България да вдигне ветото върху преговорната рамка. Самият държавен глава Румен Радев нееднократно призна за такъв натиск, а самата коалиция излъчва противоречиви сигнали след предупреждението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, потвърдено и от външния министър Генчовска с признанието за водени две външни политики от страна на изпълнителната власт.

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?

Премиерът Кирил Петков призова публично държавния глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност отново по темата за Северна Македония, което на този етап се отхвърля с аргумент, че няма реално развитие в отношенията и не е изпълнено нито едно от условията, които страната ни поставя пред РСМ. Преди празничния 24 май премиерът и президентът си обещаха взаимно разговор на четири очи, за да изяснят това, но на този етап няма яснота дали и кога такава среща ще се проведе.

Предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.

Румен Радев: Да не допускаме легитимация на македонизма и идеологеми от Коминтерна

Румен Радев: Да не допускаме легитимация на македонизма и идеологеми от Коминтерна

Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи