Поредица от подчертано омаскаряващи страната ни публикации в българската секция на онлайн-изданието на "Дойче веле" предизвика остра реакция от страна на гражданското общество у нас.

Това доведе до създаването на отворена група във Facebook "против анти-българските публикации на "Дойче веле".

Според членовете на групата в социалната мрежа, в българската секция на "Дойче веле" цари корупция, а общото впечатление е, че тя се е „превърнала в резерват за бивши ченгета и привилегировани лица от времето на комунизма в НРБ".

"Те сега са намерили "тихо пристанище" в "Дойче Веле" и водят злостна пропаганда, насочена срещу определени политици в България, доста често в пълно противоречие с официалната политика на Германия към същите български политици, пише в анотацията на групата в социалната мрежа.

Тази група е създадена в знак на протест срещу всичко това, с надеждата, че тези хора някой ден или ще си отидат, правейки път на по-достойни колеги, или поне ще променят езика и стила на своето поведение и прояви", пише още групата, цитирана от Bulgariautre.bg

Публикациите в онлайн-изданието на германската медия са по най-чувствителните теми в българското общество и са подчертано манипулативни. Някои от последните статии на "Дойче веле", предизвикали възмущението на членовете на групата, са по темата за отмяната на забраната за тютюнопушене от новия кабинет, за независимостта и качеството на българската журналистика, за преместването на ГДБОП в ДАНС, за дейността на българското правосъдие.

Създателите на групата са особено възмутени от манипулацията, при която, уж авторитетното списание "Шпигел" коментира самозапалването на варненеца Пламен Горанов.

Броени дни преди изборите за парламент у нас българската секция на "Дойче веле" публикува преработен анализ на списание "Шпигел" със заглавие "България е разядена отвътре".

Оригиналното заглавие в германското издание обаче е "In Flammen" (б.а. "В пламъци"), а в статията пише: "Приближените до някогашните комунисти са си разпределили страната. Те доминират в парламента и в администрацията, взимат най-добрите поръчки, заплашват пресата и са свързани с организираната престъпност. България е най-бедната държава в Европейския съюз, икономиката е в стагнация, към половин милион българи са заминали в чужбина".

Създателите на групата във Facebook срещу агресивната кампания на "Дойче веле" следят публикациите на определени журналисти в българската секция на германското онлайн издание и все по-често те критикуват някои от авторите в медията.
"В последно време изкристализира една особена тенденция в материалите на DW - много често се цитират публикации със съмнителен характер, позовавайки се на т.нар. "разследващи" журналисти.

Изглежда целта на медията е да внуши на хората в България, че за всички злини в страната са виновни определени икономически структури. Според Фейсбук авторитетната "Дойче веле" се е превърнала в инструмент за разчистване на сметки от страна на определени кръгове в България.

Схемата е съвсем ясна. Когато някой у нас реши да упражни натиск върху мощна корпорация или да си разчисти сметките с нея, поръчва омаскаряваща статия, която услужливите "разследващи" журналисти от българската секция публикуват от името и с целия авторитет на германската медия.

Разработката по традиция е публикувана и от българските медии, които я препечатват у нас като позиция на германските власти и общественост или на чуждестранни авторитети.
Порочната, но отлично изпипана, схема е добро средство за рекет и изнудване на големите фирми. За българската секция на "Дойче веле" пък това е повече от добър бизнес, който със сигурност носи отлична печалба, коментират от Фейсбук групата.

Според постингите там за въпросните "разследващи" журналисти отдавна няма значение достоверността на информациите, които публикуват.
Припомня се етичният кодекс, според който информациите могат да бъдат достоверни само, когато са подкрепени с факти и са потвърдени минимум от два независими източника.