Във Външно министерство е проведена среща днес, 1 юли 2022 г., преди обед с руския посланик Елеонора Митрофанова. Срещата е била по искане на руската страна, се посочва в прессъобщението от МВнР.

За нея ще бъдат информирани министър-председателят Кирил Петков, и.д. председателят на Народно събрание Мирослав Иванов и Администрацията на Президента.

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Той призова посланик Елеонора Митрофанова да спре да си играе със страховете на хората

От Външно министерство не информират за естеството на срещата и разговорите, които са били проведени, освен:

"В рамките на срещата министър Генчовска представи българската позиция, съгласно указанията, дадени в писмо № 04.06-820 от 1 юли 2022г. от началника на кабинета на премиера Петков. В рамките на срещата, съгласно горепосочените указания, бе поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022г.".

Припомняме, бившият председател на разузнаването Димо Гяуров не очаква руското посолство у нас да затвори врати след като България обяви, че експулсира 70 руски дипломати.

По мнението на военния министър и дипломат Драгомир Заков България трябва да запази достойнството си като държава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му подкрепиха действията на Кирил Петков и правителството по изгонването на 70-те руски дипломати.

По-късно лидерът на БСП и икономически министър Корнелия Нинова предложи докато не се дадат доказателства, България да не гони руски дипломати. Тя настоя да има уволнения в българската политика и в спецслужбите.

ДПС приемат гоненето на чужди дипломати, стига да е по процедура, обявиха от партията. Относно ултиматума на руския посланик Елеонора Митрофанова - ДПС няма как да го подкрепя, "тъй като става въпрос за изгонване на дипломати, които застрашават националната сигурност".

Вчера руският посланик Елеонора Митрофанова заплаши с вербална нота, че ако до 12:00 ч. днес страната ни не се откаже официално от отзоваването на 70-те руски дипломати, "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България". Пред БНТ тя буквално обяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с нас. Не закъсня и отговорът от страна на премиера в оставка Кирил Петков, който призова руския посланник да изтегли ултимативната си нота.