С опита си за одържавяване на ЧЕЗ, ГЕРБ паднаха в капана на комунизма. Това се посочва в позиция на Политическия съвет на Реформаторски блок относно изразените намерения на правителството по продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Стоян Мавродиев смята, че ЧЕЗ манипулира чешкия премиер

В този контекст според РБ управляващите нарушават два водещи принципа на Европейската народна партия и европейската демокрация - върховенство на закона и липса на груба намеса в свободната стопанска инициатива. "В най-добрия дух на тоталитарните управления, премиерът иска да вкара държавата с дял в една несъмнено корупционна сделка. Това е практическо одържавяване, имаща за цел да налее пари на данъкоплатците в прогнила каца, и която и в бъдеще ще продължи да бърка в джоба на българина през цената на тока", категорични са реформаторите. Според тях единственото възможно решение е вече опороченото придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България да бъде спряно.

Според реформаторите участието на държавата не намалява корупционния заряд на сделката, а с днешните си действия ГЕРБ предава интереса на българските граждани. "КОЙ иска толкова силно тази сделка да се случи, какво ще получи той", питат от РБ.

Реформаторският блок предлага промени в Закона за енергетиката

Реформаторският блок предлага промени в Закона за енергетиката

Сделката за ЧЕЗ е показателна за крехката ни законова уредба