"Събитията около смяната на собствеността на ЧЕЗ-България показват ясно непълнотата в законовата уредба, свързана с възможни заплахи за националната сигурност." Такава е позицията на Реформаторски блок - Глас народен относно сделката за активите на ЧЕЗ в България.

В тази връзка реформаторите предлагат Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Каракачанов спешно променя Закона за енергетиката

Каракачанов спешно променя Закона за енергетиката

След шумния скандал около сделката за ЧЕЗ, която касае пряко националната сигурност, обясняват ВМРО

Според РБ - Глас народен от състоянието на енергетиката и електро-енергетиката зависят всички елементи на цивилизования начин на живот, благосъстоянието на гражданите и като цяло националната сигурност. Следователно придобиването на дялов капитал с решаваща или блокираща квота в управлението на ключови дружества в енергийния сектор от лица, умишлено целящи дестабилизация на страната и предизвикване на мащабни кризи с цел политически въздействия и чужди стратегически изгоди, е сериозна опасност за икономиката и националната сигурност на страната.

"При приватизацията на предприятия от енергетиката в договорите бяха заложени изисквания за качествата на купувачите в смисъл на специфичен опит в организацията и управлението, финансови възможности, задължения да осигурят инвестиции, технологично обновление и други неценови (политически) условия. Всичко това купувачите трябваше да осигуряват и поддържат за определен брой години", обясняват реформаторите и допълват, че днес сроковете на повечето неценови условия по тези договори са изтекли. Следователно собствениците на капитала на редица приватизирани енергийни предприятия от ключово значение за националната сигурност могат всеки момент да решат да подадат своя дялов капитал на този, който ще им плати най-висока цена, без да защитават обществения интерес и националната ни сигурност при продажбите. Това задължение е единствено на държавата в лицето на правителството.

Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ

Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ

Правителството пък твърди, че данни за сделката са пристигнали у нас

Действащото законодателство обаче не предвижда каквато и да е форма на контрол - не съществуват и изисквания за одобрение на лицата придобиващи решаващ дял от капитала на енергийни дружества. "Така се стигна до случая с покупката на Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ - България", снабдяващо с електричество 1.8 млн. български домакинства и отчитащо обороти от около 2 млрд. лева годишно. Обществото е скандализирано от факта, че мажоритарния дял от капитала на това предприятие е прехвърлен на фирма с 40 пъти по-малък оборот, липса на всякакъв опит в тази сфера и неясно финансиране." Според РБ - Глас народен този пример показва, че е крайно наложително да се въведе режим на одобрение на купувачите на решаващи дялове от капитала в стратегически за страната предприятия от сферата на енергетиката.

Предложението на реформаторите е единственият държавен орган с подходящ опит, капацитет и правомощия в страната - Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), да има правомощията да следи и одобрява прехвърлянето на решаващ дял от капитала на определени предприятия в енергетиката.

Каракачанов спешно променя Закона за енергетиката

Каракачанов спешно променя Закона за енергетиката

След шумния скандал около сделката за ЧЕЗ, която касае пряко националната сигурност, обясняват ВМРО