БСП и социалният министър Тотю Младенов се "замерваха" с данни за некоректни работодатели.

От контролните органи на Инспекция по труда през миналата година са извършени 93 195 проверки в 37 560 предприятия в цялата страна по спазване на трудовото законодателство.

Това заяви социалният министър Тотю Младенов, по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос от червения депутат Димчо Михалевски относно резултата от контролната дейност върху предприятията в България, по отношение на условията на труд и редовното изплащане на възнагражденията на работещите.

Констатирани са общо 235 839 нарушения като 133 442 или 57% от констатираните нарушения са в областта на трудовите правоотношения, обясни Младенов. 43% от нарушенията са по отношение на осигуряване на безопасни условия на труд, стана ясно още от думите му.

Съставени са 21 410 акта за установяване на административни нарушения, каза социалният министър. Сумата от влезлите в сила наказателни постановления през миналата година са в размер на 15 572 329 лева, поясни той.

Констатираните нарушения по отношение на заплащането на труда са 31 518, стана ясно още от отговора на министър Младенов. 72 милиона лева забавени заплащания са изплатени през 2011 година. По думите му няма тенденция за увеличаване на предприятията, които забавят заплатите на служителите си.

Вчера социалният министър е разговарял със служителите от ГОРУБСО-Мадан и те са изразили задоволството си, че работят и благодарят за намесата на държавата.

Червеният депутат Димчо Михалевски "хвърли" срещу аргументите на социалния министър негови собствени изказвания, че в последните 2 години в ГОРУБСО-Мадан са извършени десетки проверки. Констатирани са 120 нарушения, изтъкна социалистът.

Според него очевидно има търпимост към некоректните работодатели, след като държавата нищо не е предприела, въпреки целия инструментариум, с който разполага, например НАП.

Михалевски припомни и какъв е размерът на задълженията на ГОРУБСО-Мадан към държавата в края на 2011 - задължения по ДДС над 1.440 милиона лева, задължения по доходите на физическите лица - над 1.127 милиона лева, задължения към ДОО - над 1.8 милиона лева.

Каква е тази търпимост към този работодател, който 2 години вие констатирате, че там нещата не са наред и го търпите, попита депутатът от КБ. Очевидно тук има сериозен политически чадър, предположи той.

По думите на Димчо Михалевски една от задълбочаващите се тревожни тенденции от последните години е, че се увеличава броят на фирмите, които забавят изплащането на заплатите на служителите си.

За съжаление зачестяват случаите, в които изработените възнаграждения изобщо не се изплащат, а предприемачите затварят предприятията и образно казано изчезват, изтъкна социалистът. Какво ще направи държавата, за да спрат тези случаи, попита Михалевски. Очевидно е, че на пазара на труда провалът е сериозен, смята още той.

Михалевски припомни случаите на хората в ГОРУБСО-Мадан и ОЦК-Кърджали, чийто собственик 2 години е нарушавал трудовото законодателство. Какво направихте през тези 2 години, че накрая се наложи премиерът да раздава заплати, чийто източник и днес не е много ясен, попита червеният депутат.

Как и кога г-н министър ще направите така, че нормалните условия на труд и редовното получаване на заплати от трудещите се хора в България, няма да бъде извънредно събитие със специалното участие на министър-председателя, попита още Димчо Михалевски.

Близо 500 са предприятията, които забавят заплатите на служителите си, изтъкна и Драгомир Стойнев, който зададе аналогичен въпрос на социалния министър.

Председателят на социалната комисия в НС "атакува" ресорния министър, заявявайки, че Младенов и премиерът Бойко Борисов си направили PR акция на гърба на хората от ГОРУБСО -Мадан и ОЦК-Кърджали, като посещението на премиера на място и на социалния министър заради охрана и придружаващ ескорт струвало на българският данъкоплатец около 100 000 лева.

Това, че помогнахме на хората от Кърджали не беше PR акция, отговори министър Тотю Младенов. Вие се притеснявате, че сме помогнали на хората ли, попита министърът депутатите от ляво. Не се притеснявайте, когато има проблеми държавата и институциите ще решават проблемите на хората, категоричен бе министърът.

Драгомир Стойнев посочи, че във ВМЗ-Сопот също от месеци не са получавали заплати. Аз искам същата активност за всички хора, защото в противен случай бrх си помислил, че има решителни действия само за избиратели на ГЕРБ, настоя червеният депутат.