Политическата ситуация в страната сега е малко сложна, доколкото всички политически сили се водят преди всичко от своята тактика в предизборната кампания. Това заяви политическият анализатор и д-р по социология Александър Маринов пред БНР.

Цветанов: 99% кандидатът ни за президент ще е сред Цачева, Фандъкова, Дончев и Николов

Цветанов: 99% кандидатът ни за президент ще е сред Цачева, Фандъкова, Дончев и Николов

Това разкри заместник-председателят на ГЕРБ

"Не знам дали ще се стигне до провеждането на вот на недоверие. Освен това конкретният повод със смяната на българската кандидатура, макар че е наистина скандален, не е достатъчен, за да се говори за външната политика на България. Има наистина много други важни въпроси, които отдавна парламентът трябваше да обсъди. Смятам, че е възможно да се организира и инициира такъв вот, но не очаквам някакъв особен резултат от него", обясни социологът.

Според него, скандалът е налице. От там нататък не е толкова важно дали ще има такъв вот точно по този повод.

Относно неяснотата покрай името на кандидата за президент на ГЕРБ на предстоящите избори Маринов обясни, че е важно той или тя да пасва на профила на държавния глава.

"ГЕРБ имат подкрепата на една четвърт от избирателите, да не говорим, че ако кандидатът не пасва на профила на държавния глава, ще имат много големи проблеми", категоричен е Александър Маринов.

Запитан кой от четиримата, спрягани за кандидати (Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов – б. р.), най-много не пасва на този профил, Маринов посочи Цачева и Фандъкова.

"Определено дамите. Не защото са дами, а защото едно е да се занимаваш с по-скоро представителна функция в София, друго е да бъдеш държавен глава", каза политическият анализатор.

Дончев отрече да е кандидатът на ГЕРБ

Дончев отрече да е кандидатът на ГЕРБ

Работел добре от другата страна на булеварда

за Цецка Цачева е по-добре да не говоря. Въпросът е, че в самите редици на ГЕРБ тези редици не са безспорни. А двамата господа, дори да са Дончев или Николов, съвсем няма да им е лесно", допълни Маринов.