Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска да се намесва в нея. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти, след заседание на парламентарната комисия за сделката с ЧЕЗ.
"Сами знаете, че сделката за ЧЕЗ напрактика е сключена. Оттам нататък развитието на сделката се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции", коментира Горанов. По думите му всичко това трябва да се случи в деветмесечен срок.

На въпрос дали е информирана Гинка Върбакова за отказа от намеса на държавата в сделката, Горанов отговори: "Надявам се да гледа телевизия."

Относно капиталите на "Инерком", Горанов бе лаконичен, обяснявайки, че ако те се окажат незаконни - всички незаконни капитали се конфискуват като незаконно придобити активи.

Финансовият министър потвърди актуалната позиция на правителството, че не е целесъобразно държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

Той бе категоричен, че ако "Инерком" е платило и вече притежава ЧЕЗ - анализът за мерките срещу изпирането на пари се прави предварително.
"Ако вие си купите апартамент - аз трябва ли да се интересувам точно как е станало" - попита Горанов. На уточняващ въпрос - "ако свети половин България - би трябвало държавата да се интересува", Горанов констатира, че вече е дал отговор на въпросите, за които е бил поканен.

"Оттук нататък, ако търсите интрига - коя е Гинка Върбакова и какво е отношението на държавата към "Инерком" - отношението на държавата към "Инерком" е като към всяко българско търговско дружество", отсече той.

Обратът в позицията на правителството той коментира с думите, че тя винаги е била в защита на интересите на българските граждани. Обратът от намеса към ненамеса на държавата в сделката за ЧЕЗ, финансовият министър обясни като "опит да се отговори максимално бързо на създалото се с политически внушения огромно напрежение, че "видите ли нещо много страшно се случва".

"В началото имаше една изключително изнервена и припряна реакция на опозицията, която беше отчасти неразбираема и остава неразбираема за българската държава, тъй като и опозицията, и българската държава трябва добре да знаят как функционират държавните органи."
Според финансовия министър създадената парламентарна комисия и разискванията в нея са подействали "ограмотително" за депутатите. По думите му, ако купувачат не е "Инерком", а швейцарска фирма със същия размер на капитала, едва ли днес е щяло да има този разговор.

"Проведохме разговори и към онзи етап бяхме готови да отговорим на обществените очаквания държавата да е на местото си. Днес не сме на различно мнение, че държавата трябва да е на местото си. Държавата има определени органи, които да регулират този бизнес, който е регулиран. В този смисъл и след много разговори с членовете на правителството надделя поддържаната от Министерството на финансите теза, че ролята на държавата в икономиката трябва да бъде само като регулатор, а не като собственик", категоричен бе Владислав Горанов.

По думите му парламентарната комисия за ЧЕЗ не е изчерпала своята роля.

"След всяка такава комисия - парламентаризмът или губи или печели. В зависимост от това, кой с каква цел я е създал и кой, как я ръководи. Тази комисия в момента, в който приключи работа Жельо Бойчев ще е най-информираният по темата ЧЕЗ човек. Тогава се надявам, че няма да питате вече мен."