Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това заяви пред Нова телевизия новият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той счита, че един от възможните варианти е дори да бъде наложен мораториум върху тарифите.

Гьоков бе категоричен, че всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще получат такова. Той припомни, че по време на служебното правителство се е увеличил кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега по негови думи не сме имали такъв брой в новата ни история.

"Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", коментира министърът.

Правителството въвежда зелен сертификат за голяма част от държавната администрация

Правителството въвежда зелен сертификат за голяма част от държавната администрация

Няма да се ограничава достъпа на граждани обаче

Относно темата със зеления сертификат той бе категоричен, че не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно щяло да се наложи нещата да се уравнят.

"Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела", поясни Гьоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

Туризмът настоява за 9% ДДС и зелен сертификат за всички

Туризмът настоява за 9% ДДС и зелен сертификат за всички

Краткосрочните мерки да се изпълнят до януари 2022

Трябвало обаче някои неща да се изяснят, като например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права.

Той подчерта, че единствената цел е да бъде предотвратена следваща вълна на коронавируса. За бизнеса ново затваряне било много по-опасно. Трябвало да се направи ваксинационна кампания.

Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван, подчерта Гьоков.

Според него от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли.