Очевидно е, че с 250 лева минимална пенсия, каквото е предложението да се увеличи от 1 юли 2020 г., няма как да е достатъчно за живота на около 800 000 души. Направили сме предложение това увеличение да не е от 1 юли, а от 1 януари. За компенсиране сме предложили увеличаване на приходите.

Това заяви пред БНТ депутатът и бивш социален министър Хасан Адемов.

По думите му диспропорциите в пенсионната система с такъв тип политическо решение (за минимална пенсия, за разликите между пенсиите за един и същи труд, но с различна година на пенсиониране - б.р.) се увеличават.

Според него е нужно преизчисляване, защото всяка нова пенсия е по-висока и това дразни хората, упражнявали еднакви професии

За корекция на коефициента, по който НОИ изчислява пенсиите призова експерт

За корекция на коефициента, по който НОИ изчислява пенсиите призова експерт

Целта е частните фондове да допълват пенсиите на ДОО

Противоречие има и при остойностяването на втората пенсия. Специалисти от Комисията по финансов надзор (КФН) и социалното министерство (МТСП) са работили повече от 2 г. за решаване на проблемите, каза той.

Проблемите идват от това, че много хора се опитват да противопоставят първия на втория стълб (пенсии от НОИ на пенсии от частните пенсионни фондове - б.р.). Пенсията от солидарната система не може да бъде сравнявана с частните фондове. В частните пенсионни фондове след 2001 г. осигурителните вноски започнаха с 2 %, а желанието бе този процент да е увеличен на 7%, уточни той. 

Политиците да информират хората за втората пенсия, призовават експерти

Политиците да информират хората за втората пенсия, призовават експерти

Иван Нейков, Стоян Панчев, Даниела Петкова и Любомир Стефанов

"Брутните вноски, направени през целия период на осигуряване ще бъдат изплатени в момента на пенсионирането. Тези, които ще се пенсионират и са имали период на безработица, осигуряване на минимални доходи - когато имат бели полета в осигурителната си биография, няма как да получат очаквания размер от втората пенсия, която е допълваща към основната от НОИ", заяви Адемов.

Той подчерта, че хората, които предстои да получат втора пенсия, ще получат с 20% по-ниска пенсия от НОИ. Причината е, че хората, които се осигуряват от НОИ, родени преди 1960 г., се осигуряват на по-висока ставка. В НОИ пенсията се индексира и с 33% от данъци, каза Адемов.

Относно бюджет 2020 Адемов бе лаконичен. "Неслучайно заглавието на тези бюджети беше: "още от същото", каза той. 

С болничните плащат увеличението на пенсиите

С болничните плащат увеличението на пенсиите

Хасан Адемов не вижда легитимност в предложението за неплатен първи ден от болничните

Относно предложението първият ден от болничните да бъде за сметка на работника, Адемов заяви - "нищо ново в политическото управление на ГЕРБ, отново механизма "проба-грешка". Създадоха огромно напрежение в обществото, което ескалира в национален протест, за да решат проблемите на осигурените лица".

С тази идея се отваря възможност за противопоставяне на работодателски организации, групи от осигурени лица, заяви Адемов.

За голямо съжаление, това решение на управляващите дойде от нищото. Не беше разгледано нито от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), нито от проекторешения на бюджета на държавата. Предложението не беше гледано и в комисиите, и в пленарна зала. Темата разбуни духовете, защото не беше разгледана по коректен начин - да мине през съответните институции, обясни депутатът от ДПС.

Пробата бързо приключи на задна скорост, обобщи предложението да бъде изпробвано общественото мнение с това решение. 

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща

"Не може да обвиняваме хората за това, че искат техните осигурителни права да бъдат защитени. Става дума за осигурителен риск - трябва да има осигурително плащане за майчинство и болест. Недостатъчно ефективния контрол няма как да бъде заменен с правата на осигурените лица. Едва ли има някой, който се е осигурявал коректно да не желае да получи полагащото му се обезщетение", каза Адемов.

Според него решението на спекулацията с болничните е в контрола. Ако НОИ има възможности за контрол, нещата биха били други, категоричен е бившият социален министър.

"Няколко са възможностите за по-добър контрол. Тази временна антикризисна мярка да отпадне и НОИ да плаща от първия ден. Друг начин е в контролните функции да се включат експерти от НОИ", смята той.

По думите му непопулярните мерки трудно се приемат от управляващите от ГЕРБ, защото водят до политически негативи. Политиците имат мандат и трудно се нагърбват с непопулярни мерки. Нужен е висок кредит на доверие. Трябва да има съгласие между отделните политически сили (за дългосрочни реформи - б.р).

Адемов е категоричен, че няма законодателна инициатива, която с един текст да реши този въпрос.

"Болничният няма как да е фалшив, защото той отива до работодателя, до НОИ. Фалшива може да е диагнозата. Дали тя е фалшива или не - има органи, които да проверят това", каза депутатът.

Относно фалшивите ТЕЛК-ове, темата е сериозна и трябва да се подобри контрола върху медицинската експертиза. Това е важно за хората с увреждания, изтъкна бившият социален министър.

Той даде пример, че в проектобюджета за 2020 г. са предложени 1,9 млрд. за инвалидни пенсии. Управляващите обещаха, че ще вземат драстични мерки, един от коалиционните партньори говореше за ревизия на медицинската експертиза, това не се случи, допълни Хасан Адемов.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов. Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

Сагата приключи вчера - 19 ноември, когато премиерът Борисов каза, че първият ден от болничните остава платен.