"Това подтиква страната не само към още една крачка към избори, но и заплахата към неуправляемост и хаос". Това мнение изрази съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред журналисти в парламента след решението на БСП.

Той призова всички към здрав разум и успокояване, като да се намери начин да се излъчи управление, което да предотврати случването на хаос. Иванов има сериозно притеснение, че не просто отиваме към избори, но и към още един парламент, който ще е ялов и няма да излъчи управление.

Лена Бориславова: Решението за дипломатите е на МВнР

Лена Бориславова: Решението за дипломатите е на МВнР

При пълно спазване на процедурата

ДБ нямат кандидат за премиер, защото нямат мандат за съставяне на правителство. Разумно е оттук нататък всички теми да бъдат на масата, да се намери работещ вариант да се възстанови управлението, настоя Христо Иванов.

Той настоя да се обсъдят всички възможни варианти да се състави правителство в настоящия парламент. Най-лесно се фокусираме върху персоните, но трябва да си поговорим за приоритети и съдебна реформа, затова кой е готов и да се отпуши проблемът за Шенген, настоя депутатът от ДБ.

Викат Петков в парламента да каже за изгонените дипломати

Викат Петков в парламента да каже за изгонените дипломати

ГЕРБ предложиха бюджетът да се гледа до 18 часа, а премиерът да дойде след това

"Аз мисля, че много хора с правилна политическа подкрепа могат да свършат някаква работа. Кирил Петков включително", изтъкна Христо Иванов.

За да може да има евроатлантическа коалиция, трябва и борба с корупцията, някои готов ли е да се реформира прокуратурата.

Христо Иванов призова медиите да не очакват от него да се присъединява към обвиненията към Кирил Петков, но припомни, че това, което са казвали ДБ за коалицията е, че не работи добре и не е добре сглобена. Днешното изявление на БСП нищо не е променило и трябва да се търси възможност страната да се управлява, което е по-важно от това да се управлява, каза Христо Иванов.

За изгонването на 70 руски дипломати, според Христо Иванов въпросът не е какво има в ДАНС, а е редно да се възстановят пропорциите между дипломатическите отношения между България и Русия.

Кирил Петков остава кандидатурата на ПП за премиер

Кирил Петков остава кандидатурата на ПП за премиер

Мирослав Иванов: Нека не правим спекулации, нека изчакаме събитията да се случат

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от вчера на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати освен за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха. Днес в Народното събрание също се оказа, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев, който е на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, се надява се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия.

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрин е и външният министър Теодора Генчовка, която до този момент не е изказала позиция. Тази сутрин с пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

По официална информация броят на руските дипломати в България е 40 души, а нашите в Русия - общо 11.