Лидерът на Българската социадлемокрация – Евролевица Александър Томов се впуска в битката за „Дондуков 2”. Това обяви самият той в профила си във фейсбук. За вицепрезидент се издига кандидатурата на зам.-председателя на партията д-р Радослав Радославов.

Партията ще регистрира кандидат-президентската си двойка утре, 1 октомври.

В публикацията в социалната мрежа са представени и кратки биографии на двамата кандидати.

В студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи Томов заяви, че имат формула как да вдигнат доходите и как да вкарат повече инвестиции.

Александър Томов не смята, че кандидатурата му ще допринесе за по-нисък резултат на ген. Румен Радев, който е основният кандидат в ляво.

Томов смята, че въпреки че сме почти 10 години в ЕС, напредваме със стъпките на костенурка и изоставаме от всички страни. Всички сектори били недофинансирани.

Той предупреди, че още половин милион млади българи ще бъдат принудени да напуснат страната, ако до 8-10 месеца не настъпи промяна.

Александър Томов коментира, че гледат на президентските избори като врата към нови парламентарни избори. Той смята, че дори и с по-малък вот ГЕРБ да спечели, ще се поискат парламентарни избори.

Лидерът на Българската социадлемокрация – Евролевица отправи призив да се спре с изказванията, че българският президент няма правомощия. Президентът бил подценяван. Според Томов основно правомощие на президента, подценявано досега, е правото му да говори от името на народа, да бъде коректив.

По думите му, всички досегашни държавни глави са били мачкани от силни премиери. Александър Томов смята, че страната може да тръгне към промени в случай, че новият президент не е просто ново продължение на ГЕРБ в безкрайната им власт.

Томов припомни, че е един от авторите на Конституцията и знае много добре силата на президентските правомощия. Той определи като антиевропейски идеите на Георги Първанов за президентска република.

Относно смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, Александър Томов коментира, че и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева са находка за България. И двете били прекрасни като личности.  „Като политика на правителството – каша, от която има малък шанс да изскочи златна птица”, допълни той.

Томов смята, че премиерът Бойко Борисов е направил грешка, след като разбрал, че две западни сили не приемат Бокова за краен вариант. Борисов се бил подвел под диктата на Първанов.

Александър Томов смята, че държавническата позиция е да не се правят повече скандали в България във връзка с кандидатурата ни за ООН. По мнението му Кристалина Георгиева имала уникалното качество да се харесва и да бъде мост между хората.