Лидерът на СДС Божидар Лукарски не отрече възможността да бъде подкрепена и кандидатурата на ГЕРБ за президент като реформаторите не излъчат своя.

„Много неща са възможни, но до този момент няма конкретно предложение по този въпрос и няма защо да се обсъжда”, коментира Лукарски след заседание на ръководството на реформаторския блок, на което бяха изслушани част от номинираните за кандидат-президент.

Надеждата на реформаторите - ГЕРБ да издигне силен кандидат-президент?

Надеждата на реформаторите - ГЕРБ да издигне силен кандидат-президент?

Така номинираният от Гражданския съвет

Той бе категоричен, че към момента не би казал, че има изявен фаворит сред кандидатите на Блока.

По-рано стана ясно, че ген. Димо Гяуров се отказва да бъде кандидат-президент на Реформаторския блок (РБ).

„Аз дойдох да благодаря на РБ за оценката, която получавам с факта, че споменават моето име и да им кажа, че не съм кандидат”, заяви Гяуров пред журналисти.

Припомняме, че ген. Димо Гяуров е сред номинациите на реформаторите. Освен него от предстоящата президентска битка се отказа и проф. Огнян Герджиков, също номиниран от членове на РБ.

Днес на заседание на ръководството на Реформаторския блок номинираните за кандидат-президенти се изслушват, като им се задават най-различни въпроси.

Гяуров посочи, че вижда десния кандидат по друг начин, както и самата концепция за излъчване на десен кандидат по доста по-различен начин, а именно отворени избори и възможност да бъдат издигани кандидати не само от отделните партии, а от всички формации на гражданското общество.

„Тогава би се ангажирала подкрепата не само на тези 200-300 хиляди гласа, с които блокът разполага, а на всички онези 500-600 хиляди души потенциално десни хора, които през последните години не отиват на избори”, заяви ген. Димо Гяуров.

Реформаторите гръмнаха по правителството

Реформаторите гръмнаха по правителството

Предаването на Бююк на Турция било незаконно

Той допълни, че е свикнал да участва в състезания за победа, а не за присъствие на олимпийския принцип – няма как да бъде кандидат на РБ.

Не бих искал да давам оценка на нито един кандидат, още повече, че аз не познавам част от тези хора и не мога да преценя доколко те се вписват в профила, който си представям”, заяви Гяуров.

Според него идеята за генерал кандидат-президент е сбъркана, защото президентът не трябва да е силовак. „Нали не си представяте, че президентът ще провежда строева подготовка на жълтите павета? Той трябва да бъде авторитет и вътре, и извън страната. Човек – дипломатичен, способен да генерира съгласие около собствените си тези, да подтиква политическите сили към постигане на съгласие и да може адекватно да представлява България навън и да защитава ясно договорените преди това външнополитически цели”, коментира още той.

Ген. Димо Гяуров заяви, че тази процедура в някаква степен се затваря отново в рамките на политическите партии от РБ, като въпросните кандидатури щели да отидат на обсъждане отново от партокрацията.

На финала ще се стигне отново до излъчване на кандидат от ръководството на политическите сили и всъщност тази процедура няма да се различава много от скверната процедура, която наблюдавахме само преди седмици в БСП, а пък на дясното не му отива да прави това”, каза още той.

По време на заседанието днес, за да бъдат изслушани, дойдоха номинираните Гроздан Караджов, Трайчо Трайков, ген. Съби Събев и проф. Велислав Минеков. Без коментар Караджов и Минеков напуснаха централата на „Раковска 134”. За изслушването от номинираните не дойде единствено Корман Исмаилов.

От думите на Лукарски стана ясно, че изслушванията на номинираните за кандидат-президенти на Реформаторите продължават и на следващи заседания. Това означава, че най-вероятно и РБ ще излъчи своя кандидат през септември.

Лукарски допълни, че всички кандидати са достойни. „Не очаквайте днес да има решение кой ще е кандидат. Времевият фактор е важен дотолкова, доколкото наближават изборите, но по-важно е да намерим точния човек”, категоричен бе Лукарски.

Той отказа да коментира отказа на ген. Димо Гяуров да участва в президентската битка. „Всички кандидати са достойни, има неща, които лично на мен много ми харесват, но няма да коментирам кои”.

На въпрос до колко социологическото проучване за кандидатите за президент на реформаторите, е важно за определянето на кандидата, Лукарски коментира: „Много е важно, защото по един начин ние виждаме нещата от централите си, а по друг начин те изглеждат социологически сред хората. Това също е нещо, което ще бъде важно за определяне на най-правилната кандидатпрезидентска двойка”.