Нека ГЕРБ да издигнат най-добрия човек за президент.

Така номинираният от Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който бе изслушан на заседание на Блока, подкани колегите си да мислят и за кандидатура, която е различна от списъка с номинациите.

Преди него и лидерът на СДС не опроверга вероятността РБ да не издигне кандидат, а да подкрепи този на ГЕРБ.

И Димо Гяуров се отказа от кандидат-президентска номинация, реформаторите зациклят с избора
Обновена

И Димо Гяуров се отказа от кандидат-президентска номинация, реформаторите зациклят с избора

Божидар Лукарски не отрече възможността да бъде подкрепена и кандидатурата на ГЕРБ

Според Трайчо Трайков десните трябва да намерят най-добрия кандидат за президент, който да върне старото положение на сближаване на страната ни със Запада.

В миналите 25 години беше ясно, че вълната върви към по-голямо сближаване на България със западния свят. Сега са вложени много пари и усилия, за да се внесе съмнение у хората, че това не е така”, коментира той.

Предпочитам да не съм аз този човек, защото много искам да изберем президент с много по-добри качества от моите. Дори и да не в този списък”, провокира Трайчо Трайков.

Според него президентската институция не представлява някакъв мечтан стил на живот или връх в професионалната кариера, а нещо много повече, тъй като от нея зависят житейските перспективи на децата и на внуците ни.

В България силата на президентската институция често се подценява. Има тенденция да се сравнява с някаква церемониална функция”, каза още Трайков.

Той изтъкна още, че конюнктурата предполага развитие.

Все още няма отговор дали в някакъв момент общото мнение няма да приеме това, че е издигнат от друга политическа сила по-добър кандидат и евентуално бихме могли да подкрепим него. Аз поставих този въпрос, за да провокирам колегите. Дай Боже, ГЕРБ да ни изненадат чудесно и тогава между две добри неща да се избира по-доброто”, заяви Трайчо Трайков.

Според него този разговор би бил по-лесен, ако се е знаело кой е кандидатът на ГЕРБ.

„Не трябва останалите политически сили да стоят вцепенени”, коментира Трайков изчакването на номинацията на ГЕРБ. Според него е необходимо кандидатпрезидентският дебат да върви и ГЕРБ да бъдат задължени да влязат в него.

Нека ГЕРБ да издигнат най-добрия човек”, коментира още веднъж бившият гербер.

Трайчо Трайков каза още, че е задължително номинацията на РБ да бъде припозната и от по-широко гражданско общество, защото това е аудиторията, с която реформаторите винаги са били на една вълна – цивилизационна и политическа.