СДС ще подкрепи процедура за импийчмънт на президента Георги Първанов при условия, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.

СДС ще подкрепят републиканския бюджет при положение че той е реалистичен и балансиран. На първо четене обаче депутатите от СДС ще гласуват против, защото не подкрепят бюджета на НЗОК.

Мартин Димитров обясни, че причините за решението на Националния съвет на СДС са липсата на реформи в болничното здравеопазване и липсата на мерки за прекратяване на злоупотребите със средства от здравноосигурителните вноски.

Заради 80 гласа на вътрешните избори в Разлог Мартин Димитров опозори СДС, заяви Иван Сотиров минути след заседанието на Националния съвет на партията.
Още...

Сините обаче категорично настояват за вземане на пакет от мерки за изменения в данъчно осигурителното законодателство.

Сред тях са възстановяване на ДДС в ускорени срокове, като основна антикризисна мярка. От СДС настояват за намаляване на осигурителна тежест с 5 процентни пункта от 1 януари 2010 година като начин за облекчаване на работещите и работодателите в условията на финансова икономическа криза.

Друга мярка, предлагана от сините е реформа на болничното здравеопазване. Те настояват да се спрат злоупотребите със средствата от здравен осигурителните вноски.

От СДС искат още намаляване на облагането върху едноличните търговци от 15 на 10%, както и редуциране на данъка върху дивидентите от 5 % на 1%.

СДС искат още повишаване облагането на хазарта и хазартните дейности на 15 %. От партията се обявиха и за намаляване на ДДС върху социално чувствителни стоки в рамките на мандата, както и за децентрализация на правомощия управленски и финансов ресурс на общините чрез прехвърлянето на част от преките данъци към местните власти.

СДС се обявиха категорично против увеличение на минимални осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от сегашните 260 лв. на 420 лв. Според тях подобно завишаване със 60 % би било тежък финансов удар за стотици хиляди самоосигуряващи българи.

СДС представиха и декларация на национален съвет на партията по случай 10 Ноември.