В някои области са необходими бързи реформи и повече напредък в РС. Македония. Това стана ясно по време на представяне на доклада за напредъка на западната ни съседка от българския евродепутат, излъчен от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючук. Според Кючук правителството има целия потенциал да продължи по пътя на европейската интеграция, съобщи БНР.

Евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа", Илхан Кючюк е постоянен докладчик за Република Северна Македония, представи пред Комисията по външни работи, доклада си за напредъка на страната. След като Европейският съвет взе решение за отваряне на преговорите за присъединяване със Северна Македония, през март тази година, свикването на първата междуправителствена конференция беше отложено заради липсата на напредък във взаимоотношенията с България.

Евродепутите от ГЕРБ, СДС, ВМРО с позиция: Македония да спре да фалшифицира историята

Евродепутите от ГЕРБ, СДС, ВМРО с позиция: Македония да спре да фалшифицира историята

Да започне обективно и научно основано преподаване на историята, да спре езика на омразата

Според Кючюк, въпреки сложната ситуация с пандемията, Северна Македония е успяла да проведе демократични избори и постигнатите постижения от страна на държавата и правителството заслужават да бъдат признати.

"Новото правителство демонстрира приемственост в ангажимента към европейския и евроатлантическия път на страната чрез прилагане на стабилни и приобщаващи демократични реформи и чрез предприемане на важни стъпки за укрепване на демокрацията и върховенството на закона", изтъкна Кючук пред Комисията.

Захариева: Позицията ни към РС. Македония не е "вето"

Захариева: Позицията ни към РС. Македония не е "вето"

Недопустимо е да се дискредитират членове на семейство

По-късно евродепутатът се срещна с министъра на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи. По време на разговора Кючюк категоризира като крайъгълен камък свикването на първата междуправителствена конференция, липсата на компромиси по отношение на спорните въпроси с България. Въпреки това той се надява скоро да се преодолее задънената улица и преговорите да тръгнат отново в правилната посока.

Илхан Кючук и 19 евродепутати настояват Македония да започне преговори под условие

Илхан Кючук и 19 евродепутати настояват Македония да започне преговори под условие

България е за начало на европреговорите, но под условие

"България и Северна Македония трябва да положат усилия, за да разрешат проблемите, защото този застой подкопава не само доверието към ЕС, но има и директно негативно отражение в нашите държави. Вярвам, че и двете страни ще възобновят конструктивните разговори, защото в противен случай виждаме тревожния развой на ситуацията, а именно нарастващия национализъм и език на омразата. Разбирателството и взаимното уважение между нашите граждани ще бъдат ключови за разрешаването на спора", каза Кючук.

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Думите му трябва да залегнат в международно правен документ

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. На 8 декември трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София. В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.