Законодателни промени предлага временната комисия срещу подкупната схема при придобиване на българско гражданство. Комисията готви финалния си доклад.

Депутатите в комисията могат да предложат свои законодателни изменения, за да се усъвършенства нормативната уредба. Вече има предложения в тази посока. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров в едно от заседанията преди да поеме Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) поиска със закон да се ограничат хипотезите за получаване на българско гражданство и да се въведе контролен механизъм. 

Облекчават предоставянето на българско гражданство на сънародниците ни

Облекчават предоставянето на българско гражданство на сънародниците ни

МС прие промени в Правилника на Закона за чужденците в Република България

Той дори препоръчва изцяло да се отмени разпоредбата, по която се придобива българско гражданство срещу инвестиции. Депутатите са категорични, че изменения в закона за наложителни, защото според сегашната нормативна уредба има изискване инвестицията да се поддържа поне 2 години.

В същото време няма контролен механизъм. Така се прави следната инвестиция - закупуват се държавни ценни книжа, след което чуждият инвеститор се освобождава от нея непосредствено преди издаването на указа.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също има предложения. Тя иска, когато се придобива гражданство заради български произход в закона да се постави задължително условие за владеене на български език. Друго условие е да се познават основните права и задължения според българската Конституция, държавното устройство, основни познания за историята ни.

От правосъдното ведомство предлагат да отпадне даването на българско гражданство срещу инвестиции

ДАНС разкрива корупционните схеми с българско гражданство пред депутатите

ДАНС разкрива корупционните схеми с българско гражданство пред депутатите

Юлиан Ангелов от ОП заяви, че знае кой пуска лъжите в публичното пространство

Припомняме, през 2018 г. бяха разкрити проблеми с предоставянето на българско гражданство. На 29 октомври 2018 г. представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

В началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, в който се посочва, че в три държави членки, сред които и България, се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

В средата на септември главният прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от начина, по който се получава т. нар. "инвестиционно гражданство". Той съобщи и че се готви обвинителен акт по аферата в Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). 

През 2019 г. беше отнето българско гражданство на няколко чужденци, натурализирани с инвестиции в страната. Причината бе, че не са спазили условията за предоставяне на гражданство.

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Това предвиждат мерките на Министерството на правосъдието