Дебатът за президентската институция се изроди в това кой за какво и как е номинирал. Това заяви кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев по време на първата си среща с граждани, която се провежда в читалище „Младост” в столицата.

На влизане Радев отказа да говори пред медиите, заявявайки: „Тук съм, за да чуя хората”.

Без да назовава партията, ген. Радев критикува, че някои са обявили предизборния си слоган, без да имат издигнат кандидат. Очевидно той отправи критики към ГЕРБ, които обявиха слогана си за изборите преди около седмица.

Първата публична изява на ген. Румен Радев с граждани е по покана на сдружение „Трети март”. В залата бяха представители от Асоциацията на военните разузнавачи, Национално движение „Русофили”, Общобългарски комитет „Васил Левски”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други.

Още в самото начало журналистите бяха предупредени, че събитието не е пресконференция и след изложението на ген. Радев ще трябва да напуснат.

Това е среща на съмишленици, обяви един от организаторите – Васил Василев.

Според Радев у политическия елит има страх да не би при него да се прокрадне човек, който не е минал през политическата месомелачка и който не говори брюкселски, а български и с риск за кариерата си, се е научил да казва „Не”.

Очакваше се на тази първа изява ген. Радев да представи платформата си. Докато медиите присъстваха обаче, такава не беше коментирана.

Кандидатът на БСП все пак засегна темата за правомощията на президента. Според него националната сигурност ще ни е все по-необходима във време, наситено с несигурност.

Радев смята, че националната сигурност трябва да се разшири като понятие до благосъстоянието на българина. Той отбеляза, че бедността расте, образованието и здравеопазването се влошават, а младите продължават да напускат България.

Заради растящата битова престъпност хората продължавали да се чувстват несигурни. Липсва ясна и дългосрочна визия за бъдещето на България, отбеляза ген. Радев. Хората не трябвало да се притесняват, когато децата им закъсняват вечер, убеден е бившият шеф на ВВС.

Като два основни проблема той изтъкна ясното разделение на властите и липсата на достойна външна политика. По първия проблем той коментира, че когато една партия има пълен контрол върху законите, върху съдебната система резултатът е ясен – липса на коректив и на прогрес.

„Аз познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти. Обратният случай не ми е известен”, коментира бившият командир на Военновъздушните ни сили.

Ген. Радев отново изложи своето виждане за това що е патриотизъм. „Има хора, които обърнаха патриотизма в бизнес и професия”, подчерта той и допълни, че за да си истински патриот трябва да имаш ясна позиция за настоящето и бъдещето на България.

Пред съмишлениците си ген. Радев подробно представи биографията си, като изтъкна, че е първият българин, завършил академията на ВВС на САЩ.