Действията от страна на bTV са цензура. Аз не нарушавам никакъв закон с изчитането на писмото за референдума.

Това заяви на пресконференция шоуменът Слави Трифонов по повод казуса от вчера, когато с уведомително писмо от страна на мениджмънта на телевизията неговото предаване бе свалено от екран, а на негово място бе излъчено повторение.

По думите на Слави Трифонов това се случва от време на време с неговото предаване, но от 17 години насам, за пръв път с тази телевизия. "За пръв път се случва нещо подобно и затова смятам, че е важно да идентифицираме състоянието на това действие, а то е цензура. До този момент ние сме имали свободата, спазвайки законите на страната и договора, който имаме с нашите партньори, и основния закон на страната - имам предвид Конституцията, да си позволим този така важен за всички нас казус, свързан със свободата на словото да го използваме", посочи Трифонов.

Той бе категоричен, че в снощното предаване не е имало нищо различно от стандартното в "Шоуто на Слави". Така причината за спирането на предаването се оказва каузата с референдума, който той и сценаристите водят като тяхна гражданска позиция, и въпреки, че отвореното му писмо от него вчера, също е било част от новините на телевизията вчера.

ЦИК изпрати референдума в парламента
Обновена

ЦИК изпрати референдума в парламента

Около 12 000 гласа не достигат, за да има задължителен характер

Трифонов обясни, че писмото е било неговата реакция на това, което се случва в държавата.

"Защо е спряно предаването не мога да кажа. Но още веднъж казвам, че това е цензура", коментира Трифонов.

Шоуменът застъпи тезата, че като журналист, телевизионен водещ или месар има право на позиция и в договора му с телевизията няма такава клауза - Слави Трифонов да няма позиция.

"Имам право да имам позиция, с което аз не нарушавам никакъв закон", категоричен бе шоуменът. Трифонов бе категоричен, че в "призоваването" /бел. ред в писмото си Слави Трифонов призовава депутатите да разгледат промените в изборното законодателство/ няма нарушаване на права.

"Правя това нещо от много време. За съжаление малко поостарях, но правя това нещо със същия дух, с който съм го правел преди, заедно с моите колеги", припомни Трифонов и визира спирането на предаванията му през годините от Жан Виденов, след което Иван Костов.

Трифонов заяви, че спазва договора с телевизията и предстои и тази вечер да произведе телевизионно предаване. "Ще видим дали bTV ще го излъчат", коментира той.

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

ГЕРБ натискат за референдума, ДПС го отлагат за следващото НС

Относно референдума Трифонов бе категоричен, че това, което се случва повече от година е реален казус свързан с желанието на хората за промяна на системата. По думите 2,5 млн. души са подкрепили три от въпросите на референдума.

Той бе категоричен, че 2,5 млн. души са повече от гласувалите и за двете водещи партии. "Аз не съм водач на някаква група хора, аз съм един от хората, които са гласували на този референдум. Може да сме инициатори, но всеки един от вас може да е инициатор", коментира Трифонов.

Шоуменът се закани, че не могат политиците да се правят, че все едно референдумът не бил. "Не може да бъде заметен под килима", настоя Трифонов. По думите му това би било "долно и абсолютно неприемливо".

Прокуратурата защити резултатите от референдума

Прокуратурата защити резултатите от референдума

Те трябва да са задължителни, ЦИК защитават противната позиция

Трифонов уточни, че депутатите имат две седмици, за да започне работа по обсъждането на изборните промени и имат два месеца, за да приемат това, което искат толкова много българи.

Той коментира, че Корнелия Нинова язди кон, станала е една Амазонка в напреднала възраст, но която иска да демонстрира власт и сила. Сега малко поувехна следствие на резултатите от изборите, но промяната е непрекъснато пред очите ви.

Силата е във вас, колеги. Вие сте журналистите, вие владеете свободата на словото, ако вие се подчинявате на политиците - не ви ли е неудобно, че сме на 113-то място по свободата на словото. Да не мислите, че аз съм някакъв лидер на свободата на словото - не аз просто си гледам правата. Не виждам това да се получава при вас. Според мен леко сте поувяхнали и вие, коментира шоуменът състоянието със свободата на словото у нас.