Трима фаворити за кмет на столицата, вижда "Барометър България" след анализ на последното си проучване за предстоящите местни избори в София.

Единият от участниците очаквано ще бъде сегашният кмет Йорданка Фандъкова, за която 27,2% от анкетираните заявяват готовност да гласуват на първи тур.

Оказва се обаче, че основната интрига на предстоящите избори ще е вторият участник на балотажа, който към момента не е толкова ясен. Мая Манолова печели подкрепата на 19% от анкетираните, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската надпревара относително по-късно, е с почти изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има подкрепата на 18,3% от респондентите.

Снимка 446157

Източник: Барометър

Борислав Игнатов остава по-надалеч в надпреварата с 5,9%.

Все още 13,4% от анкетираните се колебаят към кого да насочат гласовете си.

Със сигурност ще има балотаж, посочват от "Барометър България"и сочат 2 възможни сценария: Йорданка Фандъкова - Мая Манолова или Йорданка Фандъкова - Ангел Джамбазки.

Изследването на "Барометър България" е проведено по телефона в пет български града в периода 26 септември - 3 октомври. Интервюирани са 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера.

Балотаж и в Русе между новобранци в кметски избори предвижда "Барометър"

Балотаж и в Русе между новобранци в кметски избори предвижда "Барометър"

Само в Бургас резултатът изглежда сигурен на първи тур

На анкетирани са зададени следните въпроси: "Ще гласувате ли на предстоящите местни избори?" и "Кой кандидат-кмет във вашия град ще подкрепите на предстоящите местни избори?"

Трябва да се има предвид, че обикновено заявилите желание да гласуват в старта на кампанията са представители на твърдия електорат на партиите. Обобщено към момента 43% отговарят положително, 26.3% заявяват, че няма да гласуват. Цели 30.6% признават, че още не са решили дали да гласуват.

Снимка 446156

Източник: Барометър