Сигурен балотаж в Русе предвижда проучването на "Барометър". В крайдунавския град се очертава оспорвана битка на първи тур, въпреки че към момента кандидатът на ВМРО Галин Григоров има преднина с 24,5%, следван от Пенчо Милков (21,5%), подкрепен от БСП. Диана Иванова от ГЕРБ може да разчита на гласовете на 19% от избирателите. Далеч по-назад с 3,1% остава Елеонора Николова от местната коалиция Съюз на демократичните сили.

Интересно е да се отбележи, че за първите трима това е първо участие в надпреварата за градоначалник. Русе е и градът с един от най-високите проценти колебаещи се от изследваните градове - близо една пета от анкетираните, като именно този "несигурен" вот ще реши крайния резултат.

Снимка 446248

Източник: news.bg

Интригата в София - за мястото на балотажа: Манолова или Джамбазки

Интригата в София - за мястото на балотажа: Манолова или Джамбазки

13.4% са колебаещите в проучването на "Барометър"

Във Велико Търново резултатите от проучването в началото кампанията също показват, че е вероятен балотаж, но колебаещите се биха могли да наклонят везните в полза на досегашния кмет и той да бъде преизбран още на първи тур. Към момента Даниел Панов, който е настоящия кмет от ГЕРБ, има твърдата подкрепа на 48,4% от съгражданите си. За Весела Лечева, чиято кандидатура е издигната от левицата, биха гласували 15,3%. Кандидатът на ВМРО Милен Михов е подкрепен от 9,7% от анкетираните, Калоян Янков от Демократична България получава подкрепа от 4% от избирателите.

Снимка 446249

Източник: news.bg

За разлика от столицата, Русе и Велико Търново, в Бургас изборите по всяка вероятност ще приключат още на първи тур, като настоящият кмет Димитър Николов има сериозната подкрепа на 74,6% от съгражданите си. На доста голям интервал от него остават кандидатът на БСП Николай Тишев с 6,4% и представителят на НФСБ Бойко Миразчийски с 3,5%.

Снимка 446246

Източник: news.bg

Традиционно преди местни избори "Барометър България" провежда проучване и в малка община, която не е областен център. Според резултатите в началото на кампанията изборът на кмет в Пещера ще бъде решен на балотаж, като досегашният кмет, който се кандидатира от ГЕРБ, събира 35,3% от гласовете на анкетираните. Негов основен опонент е кандидатът на коалиция ВМРО-БНД с 30,9% подкрепа.

Снимка 446247

Източник: news.bg

Изследването на "Барометър България" е проведено по телефона в пет български града в периода 26 септември - 3 октомври. Интервюирани са 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера.

Обобщено към момента 43% отговарят положително, 26.3% заявяват, че няма да гласуват. Цели 30.6% признават, че още не са решили дали да гласуват.