Каквото и решение да вземе българското правителство, когото и да предложи, е много важно да запазим достойнство и от България да не излизат скандали, клеветнически кампании и компромати.

Това заяви пред журналисти генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод опасенията, които се появиха, че страната ни се бави с обявяването на кандидатурата за генерален секретар на ООН.

Бокова демонстрира сдържаност откъм коментари, като по въпроса за евентуалното забавяне изтъкна, че той се отнася към правителството.

Наистина ми е много тъжно, че това се случва”, допълни още тя по повод скандала, който се завихри около кандидатурата.

Ирина Бокова призова да останем на висотата на страна, която би могла да предложи кандидат за този голям пост. По думите й трябва да има сериозен дебат за ООН, за конфликтите, за ролята на България и за това как може да допринесем за решаването на проблемите.

Генералният секретар на ЮНЕСКО е пристигнала от Париж специално за откриването на пернишката „Сурва”.

След като посети изложбата в Етнографския музей в София, посветена именно на тази традиция, Ирина Бокова ще се отправи към Перник. Там тя ще връчи сертификат за включването на пернишката „Сурва” в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Преди кукерите достойно място в листата заеха и чипровското килимарство, пеенето на Бистришките баби и нестинарството. Според Бокова това е приносът на България към световната култура.

Кукери от пернишкото село Пещера поднесоха поздрав на присъстващите. Като перничанин директорът на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН доц. д-р Петко Христов подчерта, че не може да стои на едно място, когато чуе хлопките на кукерите.