ПГ на "Продължаваме промяната" са получили предложенията на "Има такъв народ" за управленска програма и вече са започнали обсъждания по темите по ресори. Предложенията са съгласувани с БСП и ДБ. Това коментира пред медиите в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

От думите му стана ясно, че днес до края на деня групата ще даде коментари по нея. "Имаме коментари по предложенията, някои не са приемливи", каза той. Гюров е категоричен, че това няма да наклони везните в преговорите между партиите за съставяне на правителство с мандат на БСП. "Не мога да потвърдя, че следващата седмица ще има номинация за премиер", каза Андрей Гюров в отговор на въпрос дали има готовност за водене на разговори за персонални имена за министри и премиер.

Нинова спешно свика коалицията - да се вземат в ръце

Нинова спешно свика коалицията - да се вземат в ръце

Иска срокове и решения, БСП не може да става заложник на хаотичните им движения

"Въпросът с програмата вече ми се струва лесен", каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя свиква заради кризата с председателя на КЕВР ръководствата на 4-те ПГ за съставяне на кабинет и иска точни решения. Нинова смята, че около програмата има мнозинство. "Промените в закона за КПКОНПИ и изборът на Бойко Рашков ще минат", е убедена Нинова.

Нинова: Нужно ни е повече време за преговори

Нинова: Нужно ни е повече време за преговори

Срокът е до утре вечер, за да може в понеделник да започне вторият кръг преговори

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че тече процес по синхронизиране на програмата. "Има въпрос на размисъл", посочи той, но смята, че от тук насетне ще се управлява в коалиции и "всички трябва да се научат да работят така". За тях ще е по-трудна следващата седмица, когато започват работата по имена на министри и как ще се работи по комуникацията за вземането на решения между четирите партии. "Ще трябва да се даде време за третия мандат, защото реконструирането на четворната коалиция няма да е лесно", обясни Иванов.

"Страната я очаква тежка зима и тя изисква управляемост, колкото и да е трудно, каквито и спорове да има, трябва да се направи опит за работещ кабинет", коментира той. ДБ отхвърля обаче едноличен модел на управление и излъчване на министри по стария модел.

Депутатът Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира, че има редакционни промени в програмата за управление. "БСП са съгласни, а по отношение на програмата ИТН няма проблем, разговорите по нея минаха нормално", посочи той.

Очаква се следващата седмица да има втори кръг преговори между всички партии по номинациите на личностите по проектокабинет, стана ясно от думите на Балабанов. Депутатите на Слави Трифонов не са съгласни спортния министър в оставка Радостин Василев да присъства в листата за бъдещ кабинет "заради морал". "Има такъв народ" запазва условията да не се управлява "еднолично и с гумен печат".

На Нинова й светят предупредителните лампи в преговорите

На Нинова й светят предупредителните лампи в преговорите

Тя иска да се осигури стабилност за България