АБВ издигат бившия социален министър Ивайло Калфин за кандидат-президент.

Това стана ясно на пресконференция след разширено заседание на Националния съвет на АБВ, заедно с коалиционните партньори.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обясни, че е решено да се създаде коалиция за участие на изборите, която ще се състои от 7 формации. „Калфин -президент“ е краткото, ясно и категорично име на коалицията.

Първанов обясни, че името е такова, за да не си помисли някой, че имат различни цели в тази кампания. „Както виждате, коалицията не се казва Калфин - кандидат за балотаж“, посочи лидерът на АБВ.
Кандидатът за вицепрезидент ще бъде обсъждан в следващите дни.

Калфин е достойна кандидатура, респектирани в ГЕРБ

Калфин е достойна кандидатура, респектирани в ГЕРБ

Отиваме на състезание с достойни кандидати, похвали се Караянчева

Припомняме, като кандидат на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов преди пет години се представиха много убедително на президентския вот и загубиха балотажа от Плевнелиев само със 160 хиляди гласа.

Червените не са смутени от новината за Ивайло Калфин. БСП отива за победа, БСП ще спечели изборите, посочи социалистът Атанас Зафиров.

Лидерът на партията Георги Първанов подробно представи професионалния път на кандидат-президента на АБВ, като на първо място изтъкна, че Калфин е имал своята ключова роля в процеса на ратификация на договора за членство на България в ЕС в един период, който не бил лесен, тъй като имало умора в процеса на разширяването.

Калфин не ми е опонент, желая му успех, спокоен генерал Радев

Калфин не ми е опонент, желая му успех, спокоен генерал Радев

Калфин е затворена страница за БСП, заяви Александър Симов

Първанов изтъкна и активната роля на Калфин в търсенето на решение по казуси като този с българските медици в Либия. Той свършил основната роля в този труден процес, както и в други случаи, когато българи са били в беда.
Негова е заслугата по придвижването на пенсионната реформа, изтъкна още Първанов.

Ивайло Калфин даде заявка, че ще бъде президент на всички българи. Президентът не е само на най-красивите и най-надарените, обясни той.
Според него президентската институция може да бъде много по-активна в рамките на конституционните си правомощия и да решава много повече въпроси. Необходима е промяна на институцията, но визията си за това Калфин щял представи по време на кампанията.

Той изтъкна, че в момента президентската институция липсва по темата за бежанците, която е проблематична и трябва да се реши на международната сцена, а не само на границата. Президентът трябва да има социална чувствителност, убеден е още той.
„Българските граждани трябва да видят, че в държавните институции има хора, които мислят и от тяхната гледна точка, а не само от гледна точка на големия кабинет“, подчерта кандидат-президентът. Това също липсвало в президентската институция в момента.

„Ние трябва да разберем, че българските граждани имат нужда от малко спокойствие и дългосрочна перспектива пред семействата си“, смята Калфин.

В момента международната обстановка около България е напрегната и решенията не се получавали чрез събиране на показни срещи, нито с хленчене и тропане по масата с искане за дивиденти, подчерта бившият външен министър от кабинета „Станишев“ и социален допреди няколко месеца в „Борисов 2“.

Калфин критикува остро БСП, с които първоначално имаха съвместни планове за президентската надпревара и ги нарече лъжци. „Ръководството на БСП излъга тежко избирателите и нас“, отсече той.

С премиера Бойко Борисов имал добри отношения и свобода да работи като министър и вицепремиер в правителството. Според Калфин, премиерът полага усилия да решава въпроса с бежанците, но може да се търси и по-активно решение.

Лидерът на АБВ Георги Първанов отсече, че на президентските избори ГЕРБ са им конкуренти, а останалите - опоненти. „Ивайло Калфин, от всички кандидати, най-добре се вписва в представата ми за държавен глава и съм готов да споря с всеки, който твърди обратното – с принципни, идейни, личностни, с всички възможни аргументи“, категоричен е лидерът на АБВ.

Коалицията „Калфин - президент“ е една интересна, симпатична и перспективна коалиция, смята Първанов. По думите му това е равнопоставена коалиция и това разбиране е заложено в общото споразумение. АБВ нямало да си позволят да бъдат високомерни към колегите си.

Първанов подчерта, че „несъстоялите се партньори“ (б.р. БСП) изтъквали, че АБВ искат стратегическо партньорство – места в бъдещите парламентарни листи. „Никога такъв въпрос не е стоял”, категоричен е Първанов.
Със сегашните си партньори от коалицията „Калфин - президент“ обаче имали разбирането за стратегическо партньорство, защото това означавало идейна близост, ясна перспектива, дълъг хоризонт на отношения, а „не просто да изтичат до ноемврийските избори и после кой откъде е“.

От 26 септември щабът на коалицията ще бъде базиран в НДК. „Това е израз на стремежа ни да подчертаем равнопоставеността на участниците в коалицията“, коментира зам.-председателят на АБВ Румен Петков.