Нашата оценка за третия кабинет "Борисов" е много лоша - скандал, черен пиар, скандал, черен пиар. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по повод наближаването на 100-те дни от избора на правителството.

Първият скандал за кабинета беше националистически, каза Цонев, визирайки снимки с нацистки поздрави от личните профили във Фейсбук на освободения вече зам.-регионален министър Павел Тенев и на експерта от военното министерство Иво Антонов.

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Той обяви решението си на извънреден брифинг в Министерски съвет

Вторият скандал е НДК, заяви зам.-председателят на ДПС по повод забавянето на ремонта на сградата, освобождаването, възстановяването и ден по-късно самоволното напускане на предишния директор на НДК Мирослав Боршош и разследването от прокуратурата срещу него.

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

В НДК има дерибей, според Румен Гечев от БСП

"Боршош не е кадър на БСП, нито на ДПС - да си се разберат там кой какви пари е откраднал и има опасност да застраши председателството", каза Йордан Цонев. Очевидно е кадър на ГЕРБ, след като един министър го уволнява, друг го назначава, каза Цонев по адрес на Боршош.

"Или е битка за власт, или е битка за сърцето на Боршош. Понеже второто няма как да е вярно, вярно е първото", заяви зам.-председателят на ДПС.

Третият скандал е между институциите, прехвърлянето на горещия картоф за самолетите, визира Цонев избора на тип изтребител за армията ни.

Той обясни, че още предния, 43-ия парламент, е разписал какво да се прави. Сегашният министерски съвет можеше да отмени акта на служебният кабинет и да се продължи процедурата, но беше внесено в парламента и по този начин се бави процедурата за избор на самолет. От ДПС нямаме претенции към самолета - да бъде избран най-добрия, експертите ще определят кой е той, каза Цонев.

По повод протестите в Асеновград и Бяла, зам.-председателят на ДПС призова институциите да си свършат работата. "Да не правим българско мешере, да оставим МВР, прокуратурата да накажат виновниците. Престъпността няма етнос, престъпниците трябва да се наказват с цялата строгост на закона".

"Кабинетът непрекъснато се опитва да прави кризисен пиар на националистите. Тези случаи се ползват от лидерите на националистите, търчи Валери Симеонов и иска да изглежда като етнически миротворец. Няма как лидерите на националистите да бъдат етнически миротворци, опитват се да правят кризисен пиар с опасни процеси", каза депутатът от ДПС.

Опасно е да се прилага теорията на контролиран хаос на етнически терен, заяви Цонев. "Българските националисти не могат да бъдат етнически миротворци, те предизвикват отвращение и погнуса, където се появят. Това може да струва скъпо. Ние сме партията, която познава малцинствения етнос, ние сме партията, дала етническия модел", каза Цонев.

Относно втората публикувана стенограма от консултациите за банка КТБ Цонев обяви, че няма опит да бъдат заличени виновниците за фалита на банката и ще бъдат обвинени истинските виновници.

Като участник в тези разговори той обясни, че е имало два сценария за справянето с кризата в банката. Президентът бе свикал това съвещание да види може ли да се отвори банката, каза Цонев. Единият сценарии е бил да бъде обявена банката в несъстоятелност, лиценза й да се отнеме и след това от Фонда за гарантиране на влоговете да започнат да изплащат влоговете според закона.

Вторият сценарий е бил добрите активи да отидат в здравата банка, лошите - друга част. Да се национализира банката с лошите активи, но за това е бил необходим специализиран закон, който не е приет, поясни председателят на бюджетната комисия в 42-то народно събрание в кабинета "Орешарски".

Голяма част от кредитните досиета са некомплектовани, липсат гаранции, ипотеки. Има много фирми бушони, на които са раздавани кредити, обясни ситуацията в КТБ Цонев. Той припомни, че по време на преговорите ДПС е поддържала втория вариант за оздравяване на банката - както е европейската практика да бъде разделена на две, да бъдат спасени активите. Банката да стане държавна банка, срещу лошите активи да се сложи равностойност в лева, щяха да са в банка, която да продължи да функционира.

Цонев даде пример с Португалия банка, където тяхната банка "Св. Дух" след злоупотреби с 4,5 млрд. евро банката е разделена на "лоша" и "добра". От бюджета на Португалия бяха вкарани тези пари в "лошата" и по-късно бе продадена на китайски инвестиционен фонд и държавата спечели, каза Цонев.

Срещу този вариант бяха Румен Гечев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, припомни преговорите представителят на ДПС. Цонев обвини Цветан Василев, че е виновен за фалита на КТБ.

На въпрос, че и той е ходил при Цветан Василев, Цонев отговори: "Какво като съм ходил". Много срещи съм имал и по въпросите на банковото законодателство, обясни присъствието си в банката политикът. Той отрече да е имал свои пари или пари на ДПС в КТБ.

Относно често споменаваната реплика на премиера Борисов, че бюджетът е платил милиарди след фалита на КТБ, Цонев каза: "Хората трябва да го знаят, журналистите също - дадени са 1,650 млн. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете с 2,95% лихва. От тази лихва бюджетът е спечелил 105 млн. лева от Фонда за гарантиране на влоговете и няма загуба.

"Невярна е репликата: "Дадохме 3,5 млрд бюджетни пари", каза Цонев, визирайки често споменаваната фраза от премиера Бойко Борисов. Той защити депутата от ДПС Делян Пеевски, че не се бил обогатил от КТБ.