Нещо трябва да се случи на 1 август на Бузлуджа, за да се реши проблемът.
Това заяви столичният общински съветник от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев, цитиран от БиТиВи. Припомняме, за тогава е планиран националният събор на социалистите.

Запитан дали лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде оставка след загубата на партията на изборите, Кадиев отговори: „Това е решение, което той трябва да вземе сам. Има глава на раменете си, на 43 години е, може сам да реши".

Въпреки това Кадиев подчерта, че ако той беше на мястото на премиера, би се оттеглил веднага, като припомни, че вече е подавал оставката си. И не го направих така, че тя да не бъде приета, както направиха Борисов и Фандъкова, отбеляза той.
Припомняме, в началото на 2008 зам.кметът по образованието Йорданка Фандъкова (вероятен нов просветен министър в кабинета "Борисов) подаде оставка заради гафа с интернет записването за детски градини.
Кметът Борисов обаче не прие оставката.

Факт е, че ние сме в нокаут, коментира още Кадиев загубата на социалистите. Той добави, че партията има нужда от нови лица, от амортизация.

Според него обаче това в никакъв случай не означава, че БСП е в криза. БСП има достатъчно сили да се справи, заяви той. По думите му това е партия, която е минавала през всякакви съкрушения и сегашната ситуация също ще бъде преодоляна.

Трябва да фокусираме погледа си напред, отбеляза още той. Това, което е важно сега е БСП да се подготви за следващите битки, подчерта Кадиев.

По думите му БСП час по-скоро трябва да обяви своята кандидатура за кмет в София. Според Кадиев е необходимо кампанията за бъдещия градоначалник, издигнат от социалистите, да започне още от днес.

Запитан дали има подходящи кандидати, които да оглавят БСП при евентуална оставка на лидера на партията, той отговори: „Ако няма кой да стане председател, значи сме лидерска партия". Кадиев обаче не посочи конкретни имана на приемниците на Станишев.

Общинският съветник коментира и ролята на ДПСв изминалата предизборна кампания. По думите му БСП категорично трябва да се разграничи от ДПС. Нямам нищо против ДПС и етническите турци. Имам много против Ахмед Доган и кликата около него, поясни Кадиев.

Той остро критикува изказването на лидера на ДПС в село Кочан. По думите му „самодоволството, арогантността и наглостта, които е демонстрирал Доган са били наказани от избирателите. По мнение на общинския съветник речта на лидера на ДПС пряко е „ударила по БСП".

Участието на ДПС в предизборната кампания беше коментирано от Петър Курумбашев, мажоритарен кандидат на социалистите в 25-ти МИР в София.

Той обясни разликата в гласовете за БСП между евроизборите и вота за национален парламент с мобилизирането на един огромен антиДПС вот. Именно на тези гласове ГЕРБ дължи голяма част от победата си, е мнението на Курумбашев.

Дори Атака някак си се обиди, че някой вместо тях говори против ДПС", подчерта той. Управлението на БСП между двата вота не е станало рязко лошо, каза още Курумбашев.

Той добави, че за България е необходимо да има една силна опозиция. „Единствената политическа сила, която може да направи тази силна коалиция, е Коалиция за България", подчерта той.