Президентът Румен Радев е сигурен, че в "Демократична България" си дават сметка не само за кризите, но и за тяхното продължение във времето напред заради липса на дългосрочни договори за газ, заради липсата на емисии за теглене на дълг, невъзможността да се поддържа транспортната мрежа, липсата на подготвени законопроекти, касаещи Плана за възстановяване, буксуване на правосъдната реформа и на модернизацията на ВВС. Всички разбираме, че е необходимо да има работещ парламент, за да може страната ни да премине през кризите, но и по-бързо да очертае стратегически хоризонт, за да не допуснем изоставане в периферията на Европа, каза Радев пред представителите на ДБ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, които дойдоха за консултации за съставяне на правителство с третия мандат.

Важно е според президента как ДБ вижда формулата за излизане от политическата криза, затова и попита за базата, на която ще се води диалога, ако получат мандата и докъде би отишъл "компромисът спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности?".

Нинова: Чисто експертен кабинет не е подходящ в този момент

Нинова: Чисто експертен кабинет не е подходящ в този момент

Тя посочи, че ако не се състави правителство с третия мандат, страната ще тръгне обратно надолу

Президентът Румен Радев запита за възможността за експертен програмен кабинет и формулата, която ДБ биха предложили, на което Христо Иванов заяви, че залитането в твърде експертна селекция създава риск от неясна политическа отговорност.

По думите на Иванов ще трябва да се обсъдят плюсовете и минусите на двата модела - експертен или политически кабинет. Възможно е да се намерят организационни форми на контрол, но и точен профил на фигурите, които биха изпълнявали програмата. Ключовата фигура ще е премиерът, уточни Христо Иванов и добави, че министър-председателят може да се превърне във фокуса на доверието и да получи свобода да подбира хората.

Според него възстановяването на мнозинството ще е "тънката фина бродерия", която трябва да се извърши. Който и да е носител на третия мандат - трябва да възстанови мнозинството и да стигне до формулата, с която мнозинството може да функционира, каза още Христо Иванов.

Христо Иванов: Третият мандат е колективен спорт

Христо Иванов: Третият мандат е колективен спорт

Демократична България готови да предложат формула за кабинет

ДБ потвърдиха тезата си, че са готови да участват в усилията за формиране на правителство с третия мандат. Формацията гледа на третия мандат и като на кризисен такъв - това е само началото на разговорите. Ако на нас се падне отговорността да реализираме третият мандат ключовото ще е диалогът и какво казват всички останали партии. ДБ ще сведе до минимум условията заради разделителните и червените линии, за да може да се предложат решения.

Иванов оцени провеждането на консултациите преди третия мандат за съставяне на правителство като конструктивна стъпка. Намираме се пред изключително сложно предизвикателство, в поредица от политическа криза и парламенти, които не мога да създадат стабилни мнозинства, които предизвикат сплит от кризи в зародиш, посочи той.

Според него трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие с диалог да бъде излъчено управление в настоящия парламент както поради обективните кризи, така и заради това, че няма никакви изгледи и гаранции, че още един цикъл от избори ще дадат различен парламент. Вървим с много висока степен на влошаване на политическата среда, ако се проведат нови предсрочни парламентарни избори, предупреди Христо Иванов.

По думите му българската политическа класа се е отучила да търси приоритети, допирни точки и популизмът взима връх. Парламентарната демокрация цикли и трябва да я спасим, настоя Иванов.

ДБ предвижда, ако мандатът за съставяне на правителство бъде даден на тях, да водят диалог в рамките на бившата четворна коалиция, като вземат под внимание сериозните изводи от нейния разпад. ДБ предлагат да се замислят политическите лидери да направят крачка назад като знак за готовност за диалог.

Формацията ще се опита да внуши необходимостта от готовност да се направи крачка встрани, ако не от позиции, то в тон в името на успокояването на страната, вместо тя да се хвърли в поредната безплодна предизборна кампания. ДБ разбират, че ще бъде трудно, но третият мандат трябва да се превърне във възможност за възстановяване върху фокусните приоритети.

Христо Иванов: Всеки се държи като хан Аспарух

Христо Иванов: Всеки се държи като хан Аспарух

От политическа криза не се излиза със строяване на плаца

Припомняме, че в рамките на политическата криза, настъпила след успешния вот на недоверие към кабинета "Петков" това са вторите консултации, които президентът Румен Радев провежда и в този смисъл това е втората му среща с представителите на "Демократична България". По време на предишната среща президентът упрекна ДБ за забавянето на съдебната реформа