Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов не е получил покана да бъде министър в следващия служебен кабинет. Това заяви самият той в Копривщица, съобщава bTV.

Припомняме, по-рано днес номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева беше на среща в Министерството на вътрешните работи.

Стоянов обясни, че по нейна инициатива е била проведена среща с професионалното ръководство на ведомството и отбеляза, че на тази среща той и останалите членове на политическия кабинет не са присъствали.

С аплодисменти за себе си Калин Стоянов посрещна Грънчарова-Кожарева

С аплодисменти за себе си Калин Стоянов посрещна Грънчарова-Кожарева

Служители от МВР отново излязоха на протест в подкрепа на вътрешния министър

Доколкото разбрах, Кожарева е изслушала абсолютно всеки областен директор поотделно относно това какво е постигнато, какви са резултатите, какви са проблемите и евентуално начините за тяхното решение, посочи министърът.

По негови думи веднага след срещата с професионалното ръководство бъдещият служебен премиер поискала да се срещне и с политическото ръководство, където присъствал той и тримата заместник-министри. Срещата била професионална. Стоянов заяви, че са изискани някои допълнителни анализи и справки, които ще бъдат предоставени в следващите дни.

Не съм получил покана, водени са разговори предимно с професионалното ръководство, уточни той в отговор на въпрос дали е получил покана да участва и в следващия служебен кабинет.

В момента текат срещите на номинираната за следващ служебен премиер Горица Грънчарова-Кажарева, след като миналата седмица президентът е посочи от "домовата книга" за премиери. Самата Грънчарова-Кажарева не е посочила или дала знак за своя избор, като заяви, че срещи ще проведе с всички министри от правителството на Димитър Главчев, както и с други експерти. Въпросът кой да остане или застане начело на МВР обаче явно се очертава като възлов, след като и от ПП-ДБ заявиха, че ще наблюдават зорко какво се случва във ведомството предвид предстоящите седми избори.

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

И че няма да остане в следващия кабинет

В изказването си пред журналисти министър Калин Стоянов се закани и на ръководните служители в МВР-Пловдив, на които иска оставките заради трагичния случай със стрелба на дете, което по случайност уби собствения си баща. Вчера началникът на "Специализирани тактически действия", който е директен ръководител на убития полицай, е входирал болничен лист, а по думите на Стоянов така се опитва да надхитри системата. Убеден съм, че това няма да му се случи, цитира пресцентъра на МВР думите на Стоянов. Вътрешният министър е информиран, че в утрешния ден ще приключи и казусът с директора на областната дирекция.

Към момента началникът на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР е освободил длъжността, с министерска заповед от вчера е отстранен от длъжност началникът на отдел "Специализирани полицейски сили".