На изборите ще се види кой печели от напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Това заяви пред БНТ в отговор на въпрос социологът Кънчо Стойчев.

Относно изтеклия аудиозапис с глас, който прилича на гласа на премиера Бойко Борисов, Стойчев обясни, че от думите прозира е престъпление с власт - изпращат се държавни институции "да смачкат". В аудиозаписа се казва, че е изпратена държавна структура "да смачка" определен икономически субект.

След това, в средата на юни 2020 г. в социалните мрежи се появиха снимки, на които българският премиер спи, а на нощното шкафче до него има пистолет и в отвореното чекмедже се вижда солидно количество банкноти.

В отговор на тези снимки Борисов каза: "Видяха, че с избори не могат да ме бият и затова и пробват с компромати. Само в спалнята с малко момченце не са ме изтипосали да взема и сега тук да се хвърля". Според Борисов, президентът Румен Радев го бил снимал с дрон.

В отговор президентът поиска разследване и заяви, че неговата фантазия има предел, за разлика от фантазията на премиера.

Депутатът от ГЕРБ Мануил Манев, който е преподавател по сигурност, заяви, че НСО и президентът Румен Радев дължат своите отговори на тази гнусна история със снимките от спалнята на премиера.

Според лидера на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, снимките са: "Скандал, срам и позор. Имаме ситуация, в която липсата на държава е повече от очевидна".

Въпреки широкият отзвук в международните медии към момента не е ясна автентичността нито на снимките, нито на аудиозаписа, нито техният автор.

Относно действията на прокуратурата, която би трябвало да провери и тези записи, социологът Кънчо Стойчев заяви, че прокуратурата навлезе като главно действащо лице. Тя започва да се превръща в политически играч, а това не е нейна функция, каза той по повод коментари на главния прокурор.

Относно вчерашния разпит на премиера Бойко Борисов, който бе извикан за чата си с Бобоков, Стойчев каза: "Странно защо губят времето на премиера да го водят на разпит, при условие, че няма нарушение на закона.".

Припомняме, че на 2 юли бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая с либийския танкер "Бадр".

Преди това прокуратурата разкри и чатове между Бобоков и президента Румен Радев.

Според социолога Стойчев процесите срещу крупни играчи - братя Бобокови, бившият министър Трайчо Трайков са политически. Гешев ясно говори, че той иска замяна на едни политически елити с други. В условията на капитализма това означава преразпределение на едни икономически играчи с други.

В студиото бе и политолога Стойчо Стойчев, според когото тези скандали показват коренната разлика на двата модела на управление на държавата. Той даде пример с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който бил освободен без причина.

"От другата страна е старият национален модел, който президентът позира", каза Стойчев. Според политолога е трябвало да се поиска от президентския съветник Пламен Узунов, който бе обвинен за търговия с влияние, да бъде временно освободен. Безпрецедентно е президентът да каже директно, че прокуратурата е политически инструмент в ръцете на управляващите - едно е да говорим ние по студиата, друго - да си президент", каза политологът Стойчев.

В отговор социологът Кънчо Стойчев заяви, че е безпрецедентно прокуратурата да се вадят парчета от записи, безпрецедентно е да казва: "те са обвързани като свински черва". Хората искат тази представа за прозрачност, но работата на законите е да държат нещата в рамки. Подготвя се закон за наказателна отговорност за разгласяне на такъв тип нарушения, допълни Кънчо Стойчев.

Според политолога Стойчо Стойчев има други институции, а не на президента да показва кривиците на прокуратурата.

Президентът дава оценки и има право да дава оценки, каза социологът Стойчев, а политологът Стойчев бе на мнение, че това не е работа на президента и че прокуратурата трябва да взема страна. В един процес, в който държавата се справя, тя трябва да представлява обществения интерес и да го защитава.

"Едно е да подкрепяш конкретни политики, друго - персонални назначения, което си е ходатайство. Едното е секторни политики, цели отрасли в икономиката, другото е ходатайство", каза политологът Стойчев в коментар на разкритите от държавното обвинение есемеси между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Ние нямаме практика на големи индустриалци в чужбина, но според Бобоков българският посланик няма друга работа в чужбина, освен да придружава бизнеса, да е облечен в хубав костюм, каза политологът Стойчев.