На по-късен етап ГЕРБ ще обяви кандидат-президентската си двойка. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Той е категоричен, че забавянето не е, защото ГЕРБ няма решение. Партията има кандидат и той е с управленски опит и добре познат в европейските столици, подчерта Цветанов. По думите му от ГЕРБ са заложили на медиатор, който е способен да се справи с усложнената международна обстановка.

Цветанов обясни, че са възнамерявали кандидатурата да бъде обявена в средата на септември. По мнението на заместника на Борисов от 20-22 септември до 2 октомври е нормално да бъде представена кандидат-президентската двойка.

Забавянето с обявяването на двойката се налагало, тъй като герберите искали през всички тези месеци правителството, местната власт и парламентът да работят спокойно. Според Цветанов са успели да се справят с това.

Относно оценката на мандата на президента Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов смята, че тя трябва да бъде направена след ротацията. Той обаче отчете, че мандатът на Плевнелиев е бил много труден. Цветанов припомни, че през 2013-2014 г. президентът е бил натоварен с изключително голяма отговорност да прави два служебни кабинета, които да проведат парламентарни избори.

По думите на Цветанов от противопоставянето и генерирането на изкуствено напрежение в политическите партии се повлияват обществените нагласи и се създава нездрава среда.