Каним всички, които могат да предложат и нови и стари изтребители. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в Пловдив, където е на посещение по повод 75-годишнината от създаване на Парашутната дружина, чийто приемник днес е 68-ма бригада "Специални сили", цитиран от БНР.

Той заяви, че ще поискат оферта от Израел за нова модификация Ф-16 (блок-30), които са много по-съвременни от предложените досега. Те са показали много добри възможности и именно от този модел Хърватия е закупила почти цяла ескадрила.

"Ако новата процедура за избор мине успешно през парламента до края на април, пускаме писмата", обясни военният министър.

Той е категоричен, че за разлика от други скъпи покупки за армията, които стоят по хангарите, този път тези пари няма да отидат на вятъра. В този смисъл, два - три месеца изчакване не са проблем, заяви Красимир Каракачанов.

Поддръжката на наличните изтребители не пречи да бъде избран нов тип изтребител. "Идеята е да бъдат поканени всички, които могат да предложат и нови и стари изтребители, за да си направим сметката", каза в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Повод за думите му е провалената процедура за избор на нов изтребител за армията.

Припомняме, на 5 октомври 2017 г. депутатите върнаха процедурата по избор на нов тип изтребител. В доклада на комисията по отбрана, с който се мотивира това решение, имаше изискване Министерството на отбраната да предложи нова финансова рамка и да актуализира основните оферти като се разшири обхвата от фирми за придобиване включително на нови самолети.

Малко по-късно - навръх 6 декември 2017 г. имаше покана от страна на военното министерство към руския консорциум РСК МиГ да удължи ресурса на наличните ни изтребители МиГ 29.

Поканата беше без обществена поръчка, защото консорциумът е производител и не е предоставил лиценз за ремонт на своята продукция на друго чуждестранно предприятие. Поканата към РСК МиГ за преговори бе за 19 декември 2017 г.

Малко преди крайния срок украинска фирма, която нямаше надлеждно оформени документи, обжалва решението на военното министерство. Покрай празниците възможността да се реагира на техния иск се забави. Искът на украинската фирма бе отхвърлен и от Комисията за защита на конкуренцията.

На 14 март 2018 г. стана ясно, че България е избрала руската самолетостроителна корпорация "МиГ" за ремонт и поддръжка на 15 съветски изтребителя МиГ-29 до 2022 г.

Каракачанов определи обжалването за МиГ-29 като опит за саботаж

Каракачанов определи обжалването за МиГ-29 като опит за саботаж

Оттегли се и фирмата, определена за строеж на кораби за ВМС

Според плановете на управляващите придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален патрулен кораб трябва да приключи през 2023 година.

Още през 2018 година могат да бъдат дадени 100 хиляди лева за придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонните групи.

Най-много средства са определени за придобиване на боен самолет - 2020 и 2021 година, съответно - 260 и 240 хиляди лева.