"Дебитът на язовир "Студена" към момента - литрите в секунда, които влизат, са по-малко от разхода. На терен сме и се опитваме да направим анализ от извори каква вода можем да осигурим на Перник за нормални условия". Това обяви пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов, който преди дни беше командирован в Перник, за да управлява кризата с водата.

По думите на министъра в последните дни са се свършили много неща, "защото има добра координация между Общината и държавата".

Министърът подчерта, че не се страхува от предсрочни избори, а от по-тежка ситуация в Перник. Караниколов е категоричен, че работата им е да овладеят ситуацията, защото по думите му водата, която осигуряват, изтича, преди да влезе в Перник и по самата инфраструктура в града.

Водата в Перник няма да поскъпва, уверява Караниколов

Водата в Перник няма да поскъпва, уверява Караниколов

По думите му режимът ще бъде уеднаквен във всички квартали

Има опасност кризата да се задълбочи, това щеше да стане, ако държавата не беше влязла по ремонтите на ВиК-то. За съжаление нещата в Перник са изпуснати. Трябва да предприемаме действия, включително от днес започваме сондажи по река Струма в случай на по-тежка ситуация да може да осигуряваме вода от реката, обясни Караниколов.

Той изтъкна още, че вода ще бъде осигурена, но ако не се вземат спешни мерки за ремонт на ВиК-то и правилното управление на това дружество, нещата ще се задълбочат.

Очакват се и резултатите от пробите на водосбора от пещерните извори.

"Има около 80 литра в секунда, което ще компенсира загубата от 100 литра, които имаме към момента. Имаме още три проекта по извори. Имаме ясна програма - ремонт на клон 2, и в момента се копае за тръбите, имаме ангажимент за Пречиствателната станция. Предполагам, че около 20 дни ще са ни необходими", добави Караниколов. 

Нено Димов определи БСП като най-големият провал във водния сектор

Нено Димов определи БСП като най-големият провал във водния сектор

С фалшиви новини политика не се прави, а Нинова не е подготвена

Припомняме, че вчера министър Караниколов заяви, че водата в Перник няма да поскъпва. 

Лидерът на АБВ Румен Петков пък поиска министърът на околната среда Нено Димов да бъде изхвърлен от кабинета заради кризата в Перник

На 28 декември, при посещението си в Стара Загора премиерът заяви, че в Перник нищо не е пипано от 52-ра година. По думите му нямало по-млада тръба от него.

Той подчерта още, че ще са необходими 20 млн. лв. инвестиция в подмяната на водопреносната мрежа.

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а

На 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото положение в Перник. Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Язовир "Студена" е пред мъртъв обем

Язовир "Студена" е пред мъртъв обем

Има два пъти по-малко вода от официалните данни, обяви Караниколов