Като какъв Пламен Узунов води съвещанието в Министерски съвет? В какво качество той е там? Това пита Тома Биков от ГЕРБ - в центрата на партията излязоха с отговор на представянето на новите областни управители в Министерски съвет, както и на заявката на служебния премиер да не позволи никакви нередности на предстоящите предсрочни избори на 11 юли. Брифингът на ГЕРБ бе посветен на профила на новите областни управители. 

"Господин Борисов не е канибал". Това заяви Тома Биков в отговор на журналистически въпрос как би коментирал излизането в неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и ДАР, както и дали в ГЕРБ приемат думите на Бойко Борисов, че се готви преврат. "Никой от нас не е бил изяден, а за всичко друго може да питате господин Рашков", отсече Биков. Дали ще има преврат - предстои да видим, очаква той.

Според Биков има два проблема - подготвя се сценарий, с който служебното правителство да спечели изборите служебно. Според него самото служебно правителство няма да бъде в състояние да си изпълни сценария, а ще предизвикат хаос и проблеми с машинното гласуване.

Биков смята, че биографиите в едно служебно правителство трябва да бъдат непартийни. Господин Радев и господин Янев може би трябва да знаят, че не подводните камъни са виновни, че ГЕРБ печелят всички парламентарни избори. В България има хора, които просто харесват ГЕРБ, тяхната воля трябва да се уважава, а не да се чегърта, настоя Биков.

По темата за скандалите в Българската банка за развитие (ББР), Биков се надява това да не бъде 25-та банка, която БСП и ДПС са фалирали. Иначе по думите му в ББР се повтаряли стари модели, в които БСП и ДПС управлявали и атакували банки.

"Ако Радев иска да има авторитета на арбитър в тази сложна ситуация, не би трябвало да организира едно служебно правителство, което да играе ролята на негов предизборен щаб за президентските избори и което да търси някаква партийна подкрепа за него в президентската кампания от страна на БСП и ДПС", завърши Биков.

Припомняме, президентският секретар Пламен Узунов беше арестуван през юни 2020 г. Като причина за задържането му бяха разменените съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков, а обвинението, на което се позова прокуратурата бе лобизъм - Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр". Узунов и Бобоков се разследват за престъпен сговор, за търговия с влияние и престъпления по служба, уронили престижа на президентската институция. Само преди дни съдът обаче обяви ареста на Пламен Узунов за незаконен, както и ареста на самия бизнесмен Бобоков. 

Името на Узунов бе замесено и в друг скандал в последната година - разследваната поръчка на джипове за граничните власти по европейски проекти. ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. - по време на служебното правителство, в което служебен вътрешен министър беше точно Пламен Узунов. Тогава обаче възникна спор кой точно е променил параметрите на поръчката - служебното правителство и те са заложени от предишното.

ГЕРБ наблюдава кабинет Орешарски -2, но без парламент

ГЕРБ наблюдава кабинет Орешарски -2, но без парламент

Политическо правителство между БСП, ДПС и Мая Манолова